Problemi s jednim pružateljem usluga srušili pola interneta: Popularne stranice poput Amazona, Spotifyja i Twittera kratko bile nedostupne

Do problema koji su uzrokovali nedostupnost dobrog dijela poznatih internetskih servisa i medijskih stranica došlo je zbog problema u konfiguraciji jednog dijela Fastlyjeve mreže.

Martina Čizmić | 08.06.2021. / 12:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Problemi s američkim pružateljem usluga računarstva u oblaku Fastlyjem prelili su su na dobar dio interneta pa su neke od najpoznatijih platformi i web-stranica neko vrijeme bile nedostupne. Problemi su počeli oko podneva po hrvatskom vremenu kad su iz Fastlyja objavili da istražuju potencijalne probleme sa "CDN servisima".

Da se radilo o većem problemu, najbolje je govorila situacija na stranici DownDetector, koja bilježi probleme na internetu. U "crvenom" su bile gotovo sve web-stranice - od Twittera, Spotifyja i Imgura do Amazona, CNN-a i Amazon Web Servicesa. Čak je i popularna platforma za streaming Twitch bila u problemima.

Na službenoj stranici Fastlyja odmah su objavili upozorenje o problemima na globalnoj razini te napomenuli da istražuju u čemu je problem. Također, gotovo sva Fastlyjeva čvorišta diljem svijeta imala su oznaku otežanog rada.

Nešto prije 13 sati po hrvatskom vremenu iz Fastlyja su objavili kako su utvrdili u čemu je problem te da rade na potrebnim popravcima, da bi nešto kasnije objavili i u čemu je bio problem. 

Identificirali smo konfiguraciju usluge koja je pokrenula probleme diljem svijeta na našim POP-ovima te smo onemogućili tu konfiguraciju. Naša globalna mreža se polako vraća, stoji u objavi na Twitteru. 

 

CDN odnosno content delivery networks ključni su dijelovi internetske infrastrukture. Kompanije koje se bave CDN-om zapravo upravljaju globalnim mrežama servera kako bi poboljšale performanse internetskih servisa. CDN-ovi služe kako bi olakšali dostavu podataka krajnjim korisnicima. Npr. na CDN-ovima se pohranjuju multimedijski materijali (poput videa ili fotografija) kako bi bili brže dostupni krajnjim korisnicima.

Osim Fastlyja u svijetu su poznati i drugi pružatelji usluga poput Cloudflarea, CloudFronta i Akamaija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti