Projekt "IT obrazovanje za sigurnije sutra" osigurao novi početak za više od 260 pojedinaca

Projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“ financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF) s ciljem obrazovanja pojedinaca u području digitalnih vještina, s posebnim naglaskom na socijalno ugrožene skupine poput nezaposlenih osoba ili onih s nedovoljnim stečenim razinama obrazovanja.

Martina Čizmić | 01.03.2021. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon tri godine, uspješno je okončan projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“, koji je pružio priliku pojedincima širom Hrvatske da steknu dodatne digitalne vještine i znanja te relevantne certifikate s područja računarstva i informatike, čime su im se potencijalno otvarale mogućnosti zapošljavanja na atraktivnijim i bolje plaćenim radnim mjestima.

Kroz projekt su obrazovana ukupno 264 polaznika, no interes je bio daleko veći – prijavilo ih se gotovo 2000 ali edukaciji su u konačnici mogli pristupiti oni koji su ispunjavali sve uvjete projekta. Za projekt su se mogli prijaviti pojedinci stariji od 34 godine koji su nezaposleni dulje od godinu dana a imaju završenu najviše srednju školu, zaposleni i nezaposleni između 15 i 34 godina sa završenom osnovnom školom, te zaposleni ili nezaposleni koji imaju završenu jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu. U ponudi je bilo pet programa: Sistemski i mrežni administrator – specijalist, Računalni programer internet aplikacija – C# i ASP.NET, Web dizajner, Računalni operator te ECDL specijalist.

Projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“, koji je provodilo Otvoreno učilište Algebra uz HZZ-ove Područne urede Sisak, Vukovar i Rijeka kao partnere, bio je ukupne vrijednosti 1.332.994,50 kuna a financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Unatoč suradnji sa spomenutim područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na većinu su se edukacija mogli prijaviti i stanovnici iz ostalih krajeva zemlje jer se većina edukacija provodila u online obliku.

Iako smo se u provedbi projekta susretali s iznimnim izazovima, i to osobito od početka pandemije, vrlo smo zadovoljni što smo na kraju ipak uspjeli ostvariti sve projektne rezultate. Svakako je uvelike pomoglo upravo to što smo bili u mogućnosti vrlo brzo provesti transformaciju nastave u online model. Naime, za razliku od mnogih drugih organizacija koje do tada nisu imale nikakvog iskustva sa online podučavanjem, mi smo već imali uhodane timove, adekvatnu platformu i razrađenu metodiku, pa smo lakše ostvarili visokokvalitetnu i interaktivnu online edukaciju. Nadamo da će i u budućem programskom razdoblju biti prilike za provedbu sličnih projekata u kojima ćemo raznim ciljnim skupinama koje imaju otežan pristup edukacijama zbog dislociranosti i raznih drugih socioekonomskih faktora, moći pružiti kvalitetnu online edukaciju, rekla je Martina Bašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu EU projekata u Algebri.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti