Pronađeni putem Facebooka: Pirati osuđeni na 17 godina zatvora

Petorica muškaraca na piratskim stranicama tijekom godina podijelila su više od 2,500 filmova, zbog čega su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 2 do 4 i pol godine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2015. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osim Kima Dotcoma koji je saznao lošu vijest kako ga Novi Zeland namjerava izručiti SAD-u gdje je optužen za kršenje autorskih prava i pranje novca te mu prijeti dugogodišnja zatvorska kazna, nedavno su loše vijesti saznali i neki od najvećih pirata u Velikoj Britaniji. Naime, petorica muškaraca koji su optuženi za kršenje autorskih prava i uploadanje velikog broja filmova osuđeni su na ukupno 17 godina zatvora, s tim da je najveću pojedinačnu zatvorsku kaznu dobio 24-godišnji Sahil Raif koji će u zatvoru provesti sljedeće četiri i pol godine. Prema presudi, oni su na mreži objavili više od 2,500 filmova, od čega je samo na jednoj stranici ukupan broj downloada iznosio nekoliko milijuna, čime su nanijeli veliku štetu filmskim kompanijama.

Izrečenim zatvorskim kaznama tako je okončana istraga koju je provela antipiratska organizacija Federation Against Copyright Theft (FACT), a dokumenti koje su objavljeni na stranici Torrent Freak pokazali su kako ljudi iz ove organizacije nisu imali velikih problema u pronalaženju pirata te su ih pronašli zahvaljujući njihovim profilima na Facebooku. Sahil Rafiq tako je pronađen praćenjem korisničkog imena s kojim se služio na jednoj piratskoj stranici na kojoj je uploadao filmove jer je isto korisničko ime koristio kada se na forumu jednog trgovačkog lanca raspitivao o problemima koje je imao s računalom te se, vjerovali ili ne, na kraju potpisao s pravim imenom. Nakon toga istražitelji su pronašli njegov profil na Facebooku, gdje su saznali gdje radi, na internetu su pronašli njegovu kućnu adresu te su sve ove informacije predali policiji. Graeme Reid, koji je osuđen na tri i pol godine, također je pronađen putem Facebooka jer je i na ovoj društvenoj mreži i na stranici na kojoj je uploadao filmove koristio istu mail adresu, a na sličan način pronađen je i 33-godišnji pirat Ben Cooper.

Na Torrent Freaku komentirali su kako ne postoji ta enkripcija i zaštita koja će vas zaštititi na internetu, ako se ne pridržavate nekih osnovnih i logičnih pravila, a korištenje istih korisničkih imena ili mailova i na piratskim stranicama i na društvenim mrežama na kojima se jednostavno mogu saznati svi osobni podaci jest – recept za katastrofu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti