Pronatalitetna politika u 21. stoljeću: Ne možete naći partnera? Dopustite da vam naša umjetna inteligencija pomogne

Svima koji odluče uvesti umjetnu inteligenciju u svoje platforme za spajanje partnera vlasti su spremne financirati do 60 posto troškova.

Hina | 14.12.2020. / 11:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Japanske su vlasti odlučile povećati natalitet tako što će sufinancirati projekte koji će, korištenjem umjetne inteligencije pomoći ljudima da pronađu partnere i zasnuju obitelji.

Od sljedeće će godine lokalne samouprave subvencionirati projekte u kojima će se umjetna inteligencija koristiti i za spajanje potencijalnih partnera, piše BBC.

Prošle se godine u Japanu rodilo manje od 865.000 djece, što je najmanje dosad.

Dugovječni Japanci generalno su star narod i dugo se tražio način koji bi omogućio da se preokrene trend jedne od najnižih stopa porođaja u svijetu. Zbog toga su vlasti odlučile pribjeći naprednoj tehnologiji te upotrijebiti umjetnu inteligenciju.

Kane sufinancirati projekte u sklopu kojih će izrađivati aplikacije i servise za traženje partnera uz pomoć umjetne inteligencije.

AFP prenosi da će od iduće godine japanska vlada lokalnim samoupravama dodijeliti 19 milijuna dolara, nadajući se da će na taj način uspjeti popraviti demografsku sliku nacije.

Otprije postoje platforme i servisi za pronalaženje partnera. Neki među njima koriste i sustave umjetne inteligencije da bi što uspješnije obradili podatke za spajanje 'idealnih' parova na temelju informacija što ih korisnici upisuju u obrasce pri otvaranju profila.

Nekoliko postojećih algoritama svodi se samo na kriterije poput životne dobi ili podataka o zaradi pojedinca te daju rezultate samo ako postoji poklapanje.

Lokalni mediji pišu da će subvencije omogućiti izradu skupljih i naprednijih sustava koji uključuju i faktore poput hobija i osobnih vrijednosti pojedinca da bi rezultati spajanja partnera bili što uspješniji. Vlasti se nadaju da će to utjecati na povećanje nataliteta.

Planiramo subvencionirati lokalne vlasti koje će osmisliti projekte u kojima će se koristiti umjetna inteligencija, rečeno je AFP-u.

Svima koji odluče uvesti umjetnu inteligenciju u svoje platforme za spajanje partnera vlasti su spremne financirati do 60 posto troškova.

Ako se nastavi aktualni trend, do kraja bi se stoljeća populacija Japana, u kojemu je po podacima iz 2017. živjelo 128 milijuna stanovnika, mogla smanjiti na 53 milijuna.

Japanske vlasti nastoje stvoriti balans između broja zaposlenih i troškova socijalne zaštite koji su u porastu.

No Sachiko Horiguchi, lokalna stručnjakinja za demografiju i medicinska antropologinja na japanskome Sveučilištu Temple kaže kako smatra da postoje i bolji načini od subvencioniranja projekata umjetne inteligencije koje bi vlada mogla primijeniti da bi povećala natalitet. Predlaže financijsku pomoć mladim ljudima s niskim primanjima.

Tomu u prilog govore i podaci nedavnog izvješća koji dovode u vezu manje prihode i smanjen interes za romantične veze među mladim Japancima.

Onima koji nisu zainteresirani za izlaske i 'spojeve', ovakva vrsta pronalaska savršenog partnera neće koristiti, smatra Horiguchi.

Ako već kanimo upotrijebiti naprednu tehnologiju, bilo bi bolje raditi na razvoju robota koji će preuzeti dio kućanskih poslova i brigu o djeci. Mislim da bi takvo nešto prije ponukalo mlade ljude da se odluče na potomstvo, rekla je.

Analitičari već dugo ukazuju na izostanak potpore zaposlenim majkama u Japanu, gdje se od žena očekuje da, paralelno s obvezama na radnome mjestu obavljaju i sve kućne poslove te da odgajaju djecu.

Japanska vlada posljednjih godina radi na tomu da se što više žena potakne na puno radno vrijeme, no istodobno raste rodni jaz.

Po izvješću Svjetskoga ekonomskog foruma, Japan se u izvješću o rodnoj ravnopravnosti za 2019. godinu nalazi na 121. mjestu među 153 zemlje, što je pad od 11 mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti