Prvi glazbeni album u potpunosti skladan na platformi umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija može se koristiti u razne svrhe, dokaz je i ova talentirana glazbenica i njezine pjesme

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.08.2017. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Možda vam ime Taryn Southern neće značiti previše, možda ni skladba “Break Free” nije u kategoriji onih koje ćete prepoznati već po prvim taktovima, ali definitivno će cijela ova priča dobiti posebno poglavlje u enciklopediji glazbe, modernih tehnologija i umjetne inteligencije… Ne zbog toga što spomenuta Taryn Southern već dugo, dugo “stanuje” na YouTubeovoj platformi, gdje se može pohvaliti s gotovo pola milijuna pretplatnika, što je samo po sebi iznimno respektabilno, nego zbog činjenice da je za skladanje svojeg novog albuma u potpunosti koristila – umjetnu inteligenciju!

Album je prikladno nazvan “I AM AI” i riječ je o prvom glazbenom albumu koji je u potpunosti komponiran, produciran i realiziran pomoću umjetne inteligencije. Taryn je objasnila za The Verge kako je za glazbenu podlogu svojih pjesama, odnosno njihov nastanak koristila Amper Music, softver otvorenog koda koji je zapravo platforma umjetne inteligencije. Dodala je i kako je ekstremna zaljubljenica u tehnologiju općenito te kako očekuje da će i ostali proizvođači softvera namijenjenog profesionalnim glazbenicima uskoro krenuti stopama Amber Musica.

Oduvijek me zanimala tehnologija, pa sam tako vrlo rano otkrila i moć YouTube-platforme, stoga pretpostavljam da je u mojem DNK-u usađeno da se igram s novim stvarima. Tako sam prvo otkrila Flow Machines, tvrtku iz Francuske koja se bavila rješenjima za skladanje glazbe pomoću umjetne inteligencije, ali njihovo rješenje nije bilo open source. I onda, prije otprilike pola godine okrenula sam se platformi Amper Music i još nekim rješenjima, shvatila sam da mogu odraditi cijeli projekt, cijeli album i za mene je to bilo novo iskustvo i kreativni izazov u kojem sam doista uživala, rekla je Taryn Southern.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti