Rat na društvenim mrežama: Znate li što znače crvene munje koje sve više ljudi ističe na profilnim fotografijama?

Prema posljednjim informacijama u Poljskoj se obavi tek nešto više od 1000 legalnih pobačaja godišnje, no broj ilegalnih postupaka, prema podacima ženskih grupa, kreće se između 80 i 120 tisuća.

Martina Čizmić | 28.10.2020. / 16:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih tjedan dana diljem Poljske održavaju se prosvjedi protiv odluke Ustavnog suda te zemlje o gotovo potpunoj zabrani prava na pobačaj.

I dok vladajući pozivaju na prekid prosvjeda u ime "očuvanja zemlje i Katoličke Crkve", pripadnici oporbe u parlamentu su prosvjedovali s natpisima "Ovo je rat" i "Sramota".

Pobačaj je veoma osjetljiva tema u Poljskoj, koja već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi. Dodatno ograničavanje prava na pobačaj, ističu aktivistice, neće spriječiti žene da se odluče na takav potez, već će sam postupak učiniti ilegalnim i nesigurnim.

Prema posljednjim informacijama, u Poljskoj se obavi tek nešto više od 1000 legalnih pobačaja godišnje, no broj ilegalnih postupaka, prema podacima ženskih grupa, kreće se između 80 i 120 tisuća.

Stoga ne iznenađuje što se žene za svoje pravo na izbor pokušavaju izboriti prosvjedujući na ulici. Kao prepoznatljiv znak borbe protiv odluke Ustavnog suda, pojavila se crvena munja koju je moguće vidjeti na plakatima tijekom prosvjeda, ali i na profilnim fotografijama na društvenim mrežama.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niestety po raz kolejny musimy walczyć o Nasze zdrowie, bezpieczeństwo i godność. Nie wiem czy wiecie ale Pani Godek che abym umarła pod czas porodu i zostawiała osierocone dziecko. Pani Godek che abyś ty zgwałcona nie miała wyboru i była zmuszona urodzić dziecko gwałciciela. Pani Godek chce abyśmy przez 9 miesięcy nosiły w sobie dziecko wiedząc, że ono umrze tuż po porodzie lub będzie nieodwracalnie upośledzone. TAK! to mogę być JA, TY, twoja CÓRKA, WNUCZKA, ŻONA czy MATKA. Ta ustawa dotyczy mnie, ciebie, każdej kobiety, każdego mężczyzny i każdej rodziny w Polsce! W środę Pani Godek będzie czytać obywatelski projekt o zaostrzeniu przepisów antyaborcyjnych właśnie pod czas epidemii kiedy nie możemy wyjść na ulice i protestować. Jest to wyjątkowo okrutne, że w momencie kiedy potrzebujemy wsparcia, w momencie kiedy wielu z nas potraciło pracę i nasza przyszłości stoi pod znakiem zapytania próbuje nam się oderwać prawo do decydowania o naszym życiu. 🇺🇸 Unfortunately, once again we have to fight for our health, safety and dignity. I don't know if you know but Mrs.Godek wants me to die during delivery and leave an orphaned child. Mrs.Godek wants you not to have a choice after you’ve been raped and force you to give birth to the rapist’s child. Mrs.Godek wants us to carry a child for 9 months knowing that it will die moments after delivery or will be irreversibly handicapped . YES! this could be ME, YOU, your daughter, wife, granddaughter or mother. This bill applies to me, you, every woman, man and family in Poland! Mrs.Godek will be reading a civic proposal in regards to tightening the anti-abortion laws during an epidemic when we aren’t allowed to go out side and protest. It is extremely cruel that in a moment when we need support, when many of us have lost our close ones or our jobs and our future is unknown, they are trying to take away our dignity and our right to decide about our lives. #strajkkobiet #odrzućprojektgodek #strajkonline

A post shared by Anja Rubik (@anja_rubik) on

 

I dok tisuće žena diljem svijeta na svoje profilne fotografije stavljaju crvenu munju te tako, barem virtualno, iskazuju svoju podršku Poljakinjama, poljski političari uspoređuju taj znak s nacističkom ikonografijom, odnosno nordijskom runom koju su nacisti koristili.

No za korištenje crvene munje u kontekstu prosvjeda zaslužna je feministkinja i ilustratorica Ola Jasionowska.

U intervjuu za Newsweek Jasionowska je otkrila da prilikom izrade prvih plakata za "Ženski štrajk" nije imala previše vremena razmišljati o značenju iza simbola. Nije željela da se simbol koji postavi povezuje s mitologijom ili religijom.

No, kako sama pojašnjava, odabrala je munju jer joj se svidjela njezina opasna priroda, činjenica da upozorava na opasnost, ali i jer je njezino značenje jasno svima na svijetu.

Crvena se munja trebala, na neki način, suprotstaviti statičkom profilu žene koju sam nacrtala na posteru. Nisam željela da poster bude drastičan, da podsjeća na krv, pojasnila je u intervjuu i dodala kako je željela poručiti: Budi oprezan, upozoravamo te. Ne slažemo se s ukidanjem osnovnih prava ženama.

Vjerujem da sam uspjela ostvariti svoj cilj. Htjela sam napraviti nešto univerzalno, s čime se žene mogu poistovjetiti, bez obzira na to gdje žive, ističe Jasionowska.

Da je pogodila, najbolje govori činjenica da se crvena munja proširila društvenim mrežama. Čak je osvanula i na službenim profilima nekih gradova u Poljskoj.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti