RECENZIJA: Huawei P smart Pro - pametni telefon srednje kategorije s izuzetno zabavnim značajkama

Mi u Huawei P smart Pro nismo pronašli niti jednu manu zbog koje bismo odustali od kupovine, a prednosti je mnogo.

Martina Čizmić | 26.02.2020. / 11:44

Dok čekamo nove Huaweijeve uređaje na našem tržištu, dobili smo priliku testirati jedan pametni telefon srednje kategorije koji je veoma zanimljiv.

Radi se o uređaju Huawei P smart Pro koji se od veljače može kupiti i u Hrvatskoj. Ono što već na prvi pogled izdvaja ovaj uređaj od drugih Huaweijevih uređaja posebna je selfie kamera skrivena u samom telefonu.

Naime, kako bi zadržali čisti ekran s prednje strane, u Huaweiju su odlučili selfie kameru "sakriti" u uređaj. Čim korisnik aktivira selfie način rada, kamera od 16 MP iskoči na vrhu ekrana i sve je spremno za selfie. Kad nije u upotrebi (odnosno kad se prebaci na bilo koji drugi način rada ili izađe iz aplikacije kamere), selfie kamera vraća se u kućište.

S obzirom na to da mobilni telefoni vole iskliznuti iz ruku tijekom snimanja selfija, malo nas je brinulo kako će ta iskočna kamera preživjeti pad. No u Huaweiju su mislili i na to. Čim telefon "osjeti" promjenu položaja i pad, uvlači kameru na sigurno. U prijevodu, ako telefon ispadne i ošteti se, selfie kamera neće.

Još jedna posebnost karakterizira Huawei P smart Pro, a to je smještaj čitača otiska prsta. Dok se kod premium uređaja on skriva ispod ekrana, kod ovog je uređaja smješten na bok i služi kao tipka za uključivanje i isključivanje uređaja.

Osobno čak nam se i više svidjelo takvo rješenje jer je lakše za korištenje, a i čini nam se da puno preciznije očitava otisak.

Od ostaloga treba izdvojiti da su u Huaweiju odlučili zadržati klasični utor za slušalice, što će razveseliti mnoge koji i dalje koriste žičane slušalice.

Već smo spomenuli selfie odnosno prednju kameru, a red je da spomenemo i stražnju. Točnije, njih tri. Radi se o trostrukoj kameri koja koristi ultraširokokutni objektiv od 8 MP, kameru za dubinu polja od 2 MP te glavnu kameru od 48 MP. Kombinirajući te tri kamere (uz pomoć umjetne inteligencije), moguće je fotografirati u mraku, iz velike blizine, veoma široko te napraviti grupnu fotografiju čak i ako nemate jako duge ruke. Moramo priznati da nas je malo razočaralo što u standardnom načinu rada kamera podržava zoom od samo šest puta. No Huawei nas je svojim kamerama na premium telefonima razmazio, pa ćemo mu to oprostiti. Jer i sa zoomom od šest puta napravili smo veoma zanimljive i dobre fotografije u različitim uvjetima.

Da fotografije izgledaju još bolje, brine se 6,59-inčni zaslon Ultra FullView koji se proteže gotovo cijelom prednjom stranom. Iz Huaweija ističu kako može prikazati čak 16,7 milijuna boja. S obzirom na to da ih mi ne možemo ni zamisliti toliko, vjerovat ćemo im na riječ. Ali da su boje izuzetno čiste i jasne, a detalji oštri, to možemo potvrditi. Zahvaljujući Eye Comfort Modu čak ni dugotrajno gledanje nije neugodno za oči.

Treba istaknuti da Huawei P smart Pro pokreće Kirin 710F čipset, ima 6 GB radne i 128 GB memorije za pohranu, što je i više nego dovoljno za prosječnu upotrebu. No za one koji vole puno fotografirati i snimati ili imati omiljenu glazbu uvijek sa sobom, moguće je pohranu proširiti do 512 GB.

Naš je primjerak pokretao Android 9 i EMUI 9.1.0, no očekuje se da će i ovaj uređaj dobiti Android 10 u skorije vrijeme. Treba još istaknuti i bateriju od 4000 mAh koja će bez problema izdržati cijeli dan (i malo više), a napuniti se u roku od nešto više od sat vremena.

Kad je Huawei u pitanju, sve zanimaju Googleove aplikacije i servisi. Možete biti bez brige. Huawei P smart Pro dolazi sa svim Googleovim aplikacijama na koje smo navikli i koje je moguće koristiti ako imate Googleov korisnički račun. Uz to, treba istaknuti i Huaweijevu trgovinu aplikacijama App Gallery, koja iz dana u dan ima sve više zanimljivih aplikacija u ponudi.

Posebno bismo istaknuli aplikaciju FM Radio koja omogućuje slušanje radio programa, ali i Party Mode (koji smo inače viđali na Honorovim uređajima), a koji omogućuje povezivanje nekoliko uređaja u glazbeni sustav za zabave.

Sve u svemu moramo priznati da je ovo izuzetno dobar uređaj za koji ćete trebati izdvojiti 2599 kuna, a koji će bez problema zadovoljiti potrebe prosječnih korisnika. Mi u Huawei P smart Pro nismo pronašli niti jednu veću manu zbog koje bi odustali od kupovine, a prednosti je mnogo.

Samo kratko upozorenje na kraju. Igranje s iskočnom kamerom može biti jako, jako zabavno, a prve selfie fotografije kad shvatite da se kamera samo odjednom pojavila - neprocjenjive.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti