Revolucionarne baterije električnih vozila punit će se za samo 5 minuta?

Nadamo se kako će se planovi izraelskog startupa StoreDot pokazati uspješnima te da ćemo korištenjem njihove tehnologije moći napuniti bateriju e-vozila za samo pet minuta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2017. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok punjenje goriva benzinaca i dizelaša na benzinskoj stanici traje samo nekoliko minuta, punjenje baterije električnih vozila na stanicama za punjenje traje puno duže – iako se danas zahvaljujući brzim punjačima baterija može napuniti već za 15 do 30 minuta (a punjenje na običnim punionicama može trajati i više od dva sata), to je i dalje puno više vremena u odnosu na automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem. Zbog toga su za mnoge upravo baterija, odnosno njeno kratko trajanje i dugo vrijeme punjenja, kao i broj punionica, glavni razlog zbog kojeg (još) ne žele kupiti automobil na struju, već ostaju vjerni automobilima s benzinskim i dizelskim motorima.

Ipak, u posljednje vrijeme električni automobili sve su popularniji, što dokazuje i broj e-vozila predstavljanih na Frankfurt auto showu, a s obzirom da su brojne zemlje najavile kako će u budućnosti zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša, jasno je kako su električni automobili budućnost. Jedan od uvjeta masovnog prihvaćanja ovakvih vozila jest i poboljšanje baterija tj. dosega i vremena njihovog punjenja. Izraelski startup StoreDot uvjeren je da ima rješenje za probleme s (dugim) punjenjem baterija te rade na razvoju tehnologije koja će omogućiti punjenje baterija električnih vozila za samo pet minuta.

Ova kompanija još je 2014. prikazala demo prototipa svoje tehnologije pokazujući kako će u budućnosti biti moguće napuniti pametni telefon za oko 30 sekundi, a sada su, osim na telefone, fokusirani i na električna vozila te su, u teoriji, pokazali kako njihova FlashBattery tehnologija može napuniti baterije električnih automobila za samo pet minuta.

Njihova tehnologija trenutno je u "naprednoj fazi razvoja" i očekuju kako bi se mogla integrirati u električna vozila koja su trenutno u fazi dizajna – FlahBattery, prema riječima ljudi iz kompanije, "koristi napredne nano materijale i vlastite organske spojeve" za ubrzanje punjenja baterije električnih vozila.

Potencijal ove kompanije, među inim, prepoznali su i u Daimleru čiji je odjel za razvoj kamiona predvodio posljednju rundu financiranja s kojom je StoreDot prikupio 60 milijuna dolara, a u nju su uložili i Samsung Ventures i brojne financijske institucije iz Kine i Izraela. Iz StoreDota kažu kako će suradnja s Daimlerom ubrzati proces razvoja i dolazak FlashBattery tehnologije na tržište, pri čemu za Daimler prioritet nije automobilsko, već kamionsko tržište i elektrifikacija kamiona.

Inače, StoreDot planira izgraditi veliku tvornicu namijenjenu razvoju i proizvodnji baterija i FlashBattery tehnologije, no njeno otvaranje trebalo bi biti tek za pet godina te se nadamo kako će se do tada i u praksi pokazati kako se, korištenjem njihovih baterija, električna vozila zaista mogu napuniti u samo pet minuta jer bi to donijelo pravu revoluciju na ovo tržište.

Izvor: Venture Beat

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti