Rusi najavili: Naši će svemirski turisti gostovati na Međunarodnoj svemirskoj stanici i šetati izvan nje

Ako Rusi uspiju u svom naumu, to bi bio velik korak naprijed za svemirski turizam.

Martina Čizmić | 27.06.2020. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je do prije desetak godina ozbiljno razvijala svoj program svemirskog turizma. Onda su, zbog sve većeg broja astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji, nekako odustali od te ideje. No, sad su najavili "oživljavanje" tog programa i prve svemirske turiste koji bi na Međunarodnu svemirsku postaju trebali stići 2023. godine.

Kako su najavili iz ruske svemirske agencije Roscosmos, u planu je slanje dva turista u letjelici Soyuz. Jedan od tih turista čak će dobiti i priliku za svemirsku šetnju izvan Međunarodne svemirske postaje. Ako se taj plan ostvari, to bi bila prva šetnja "običnog" čovjeka u mjesecu, jer astronauti za takav podvig obično treniraju mjesecima. Predviđeno je da turisti u svemiru ostanu 14 dana, tijekom kojih bi mogli iskusiti sve što Međunarodna svemirska postaja nudi.

No, Roscosmos se u takvu pustolovinu neće upustiti sam. Dogovorili su suradnju s američkom tvrtkom za svemirskih turizam, Space Adventures, koja bi vodila njihov turistički program.

Običan građanin u svemirskoj šetnji bio bi veliki korak naprijed u svemirskom turizmu, naglasio je CEO Space Adventuresa, Eric Anderson.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti