Rusija i Kina potpisale sporazum o zajedničkom osvajanju Mjeseca

Prema potpisanom ugovoru, Rusi i Kinezi planiraju graditi svemirsku stanicu na površini Mjeseca u kojoj bi znanstvenici i astronauti mogli živjeti i vršiti istraživanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2021. / 10:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanci imaju velike planove za osvajanje svemira, a oni su prvenstveno vezani uz povratak na Mjesec. Svemirski brod s posadom - uključujući i prvu ženu koja bi trebala hodati površnom zemljina satelita, već bi za tri godine trebao poletjeti iz SAD-a i krenuti u prvo osvajanje Mjeseca još od početka sedamdesetih. Naravno, do tada se svašta može promijeniti te su moguće odgode misije Artemis, no Mjesec je ponovno u središtu američkih svemirskih planova.

Slika nije dostupna Preko Zemlje do Marsa: NASA-ini znanstvenici tragove izvanzemaljskog života tražit će pomoću jezera u Turskoj

No nije samo u centru planova NASA-e i SAD-a, već slične planove imaju i američki konkurenti - Rusija i Kina. Svemirske agencije tih zemalja ovaj su tjedan potpisale ugovor o suradnji na izgradnji međunarodne lunarne znanstvene stanice. Cilj je pokretanje stanice na površini Mjeseca u kojoj bi astronauti/znanstvenici mogli živjeti i provoditi istraživanja. Također, osim stanice na samom Mjesecu, razmišlja se i o posebnoj lunarnoj stanici koja bi kružila oko njega.

Tako zvuče općeniti planovi, no nažalost nekakvi detalji trenutačno još nisu poznati i jasno je kako teško možemo očekivati da će lunarna stanica zaživjeti tijekom ovog desetljeća. Rusi i Kinezi ne žele biti usamljeni u ovom projektu te su pozvali i druge države da im se pridruže i potpišu sporazum. Ne znamo odnosi li se poziv i na Amerikance, no nije teško zaključiti kakvo je njihovo mišljenje o suradnji pri razvoju mjesečeve baze s Roscosmosom i Kinezima, usprkos činjenici dugogodišnje uspješne suradnje s Rusima na projektu Međunarodne svemirske postaje.

Inače, SAD je prošle godine potpisao i pozvao druge zemlje da potpišu međunarodni sporazum o istraživanju i eksploataciji Mjeseca Artemis Accords. Među partnerima koji su ga potpisali su Japan, Velika Britanija, Australija, Kanada i druge zemlje, ali nema Rusije i Kine. Rusi su jasno dali do znanja da ne namjeravaju dati svoj potpis na taj sporazum jer je, kako su ih optužili - previše amerikaniziran.

Tanja Bosak Hrvatska znanstvenica, članica NASA-ine ekipe, otkrila što bismo mogli pronaći u uzorcima skupljenim na površini Marsa

Svi ovi posljednji događaji ukazuju na to da se stvaraju dva svjetska bloka koja će tijekom sljedećih godina, odnosno desetljeća krenuti u osvajanje svemira - s jedne strane Amerikanci sa svojim partnerima, a s druge strane Rusija i Kina. Svi su oni bacili oko na osvajanje Mjeseca i uspostavljanje mjesečevih baza i stanica koje bi omogućile dugoročni boravak ljudi na tom satelitu. Drugi cilj, koji se svima osim entuzijastima i vječnim optimistima poput Elona Muska čini teško ostvariv, jest osvajanje Marsa. Usprkos Muskovim željama da se to ostvari već ovog desetljeća, vjerojatno o tome ne treba razmišljati do 2030.-ih, ako ne i kasnije.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti