Rusija se pohvalila svojim odgovorom na američke stealth ratne dronove, zapadni stručnjaci posve neimpresionirani

Rusko ratno zrakoplovstvo ima odgovor na američke Loyal Wingman i Skyborg programe. Nedavno su dovršili testiranje bespilotne borbene letjelice SU-70 Ohotnik u kombinaciji sa svojim najnaprednijim brobenim zrakoplovom pete generacije SU-57 Felon (NATO kodni naziv).

Branimir Vorša | 08.12.2020. / 15:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija tvrdi da je provela uspješno testiranje simulirane zračne borbe u kojoj su u paru sudjelovali njihov najnapredniji zrakoplov pete generacije SU-57 Felon te borbeni dron SU-70 Ohotnik.

U provedenim zračnim testiranjima borbeni dron koristio je funkcionalni simulator zračne borbe raketama zrak-zrak, a letovi su obavljeni iz zračne baze Ašuluk, prenose RIA Novosti.

Riječ je o 20 tona teškom borbenom dronu, za koji Rusi tvrde da ima takozvane stealth značajke, no kod zapadnih stručnjaka to je samo podiglo obrve.

Prema mišljenju zapadnih stručnjaka, osim prepoznatljivog dizajna letećeg krila koje su u ratno zrakoplovstvo prvi uvrstili Amerikanci, taj se dron zapravo nimalo ne doima skrovitim prema radaru. Naime, nedostaje mu pokrov za potisnike i usisnike motora, a i sam motor doima se kao da pripada mlaznom motoru zrakoplova četvrte generacije, koji isto tako nije nevidljiv sam po sebi.

Jasno vidljiv potisnik drona na njegovu stražnjem dijelu jasno bi trebao biti vidljiv na radaru, a mlaz iz njega isto tako jasno vidljiv za infracrvene senzore.

Isto tako, simulacija zračne borbe je jedno, a prava zračna borba drugo.

Izvor: Buseiness Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti