Ruska skupina REvil odgovorna za hakerski napad na JBS

Ruska skupina koja stoji iza hakerskog napada na tvrtku za preradu mesa JBS djeluje pod imenom REvil, otkrio je neimenovani izvor za Reuters.

Hina | 03.06.2021. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bijela kuća je u utorak rekla da je JBS obavijestio američku vladu da je za hakerski napad na tvrtku, koji je poremetio proizvodnju mesa u Sjevernoj Americi i Australiji, odgovorna kriminalna organizacija čije je sjedište vjerojatno u Rusiji.

Pet najvećih pogona za preradu mesa u SAD-u moralo je prestati s radom zbog napada, objavili su američki mediji pozivajući se na sindikate i zaposlenike koji se u srijedu vraćaju na posao.

Holding J&F Investimentos, kojemu pripada JBS, zapošljava više od 250.000 ljudi i nazočan je u 190 zemalja.

To je treći veći napad ove godine povezan s Rusijom. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu je rekla da bi se o hakerskom napadu na JBS trebalo razgovarati na samitu američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina sredinom lipnja.

Predsjednik Biden misli da predsjednik Putin i ruska vlada imaju ulogu u zaustavljanju i prevenciji ovih napada, rekla je Psaki.

U svibnju je izvršen hakerski napad na Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. FBI je napad pripisao kriminalnoj hakerskoj mreži DarkSide, za koju se vjeruje da djeluje iz Rusije ili nekog drugog dijela istočne Europe.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti