S novom opcijom u Chromeu Google bi mogao "ubrzati cijeli internet"

Googleovci eksperimentiraju s novom opcijom za preglednik internetskih stranica Chrome koja bi mogla ubrzati svakodnevno surfanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2018. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleov preglednik internetskih stranica Chrome najpopularniji je browser na svijetu koji koriste milijuni ljudi, a ako ova kompanija uskoro predstavi novu opciju s kojom trenutno eksperimentiraju, broj korisnika mogao bi se dodatno povećati. Riječ je o opciji tzv. lijenog učitavanja stranica zahvaljujući kojoj bi Google, kako su to komentirali su na New York Postu, mogao "ubrzati cijeli internet" – barem za osobe koje koriste Chrome.

Trenutačno se pri otvaranju internetskih stranica učitava sav njihov sadržaj odjednom, sav tekst i sve slike, a s potencijalnom implementacijom opcije koju ekipa iz Googlea testira odjednom bi se učitao samo sadržaj koji se trenutačno prikazuje na ekranu, dok bi se ostatak sadržaja sa stranice prikazao skrolanjem prema dole, čime bi se ubrzalo učitavanje stranica.

Google je tu opciju prvotno dizajnirao za Chrome namijenjen Androidima jer, osim što ubrzava vrijeme učitavanja stranice, štedi promet jer ne učitava cijeli sadržaj, što je naročito važno mobilnim korisnicima koji su ograničeni količinom internetskog prometa, a sada su je počeli testirati i na browseru za računala.

To nije nova tehnologija te su je neki developeri već implementirali na određenim internetskim stranicama, no ako Google opciju omogući unutar samog web-preglednika, to znači da bi se sve stranice trebale brže učitavati, a ne samo one na kojima su to developeri omogućili.

Treba napomenuti kako trenutno nema nikakvih informacija kada će i hoće li se uopće ova opcija pojaviti u službenoj verziji Chromea, no vjerujemo kako će se Google potruditi da svi korisnici njihova preglednika internetskih stranica uskoro surfaju brže.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti