Sada je službeno: Korisnici mogu preuzeti sadržaj koji su objavili na Instagramu

Trenutno je moguće preuzeti sav sadržaj putem web verzije Instagrama, a uskoro će ova opcija biti dostupna i svim korisnicima Androida i Appleovih uređaja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2018. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno su iz Instagrama objavili kako pripremaju alat putem kojeg će moći preuzeti sav sadržaj koji su objavili na ovoj mreži, a od ovog tjedna ta je opcija napokon i omogućena. Trenutno je dostupna svim korisnicima putem web verzije, a ova će opcija uskoro biti dostupna i korisnicima Androida i Appleovih uređaja.

Na webu, potrebno je otići na opciju postavke, zatim privatnost i sigurnost te preuzimanje podataka, gdje je potrebno kliknuti na "zatraži preuzimanje". Nakon toga treba upisati/potvrditi svoj mail i upisati lozinku, a iz Instagrama kažu kako prikupljanje i slanje ovih podataka može trajati i do 48 sati.

Putem ove opcije korisnici će moći preuzeti gotovo sve podatke i informacije koje su ikada objavili na Instagramu – od fotografija, videozapisa, arhiviranih priča, informacija o profilu i postavkama, komentara, poruka, lajkova, pretraga, imena korisnika koje prate i koji njih prate itd.

Slična opcija dostupna je i na Facebooku, a osim što je ova kompanija u posljednje vrijeme na meti kritika zbog curenja podataka i nedovoljne zaštite svojih korisnika čija je privatnost bila ugrožena, Facebook, kao i sve kompanije, do 25. svibnja moraju se prilagoditi Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR).

Ova će uredba promijeniti način na koji kompanije prikupljaju, obrađuju i pohranjuju korisničke podate u Europskoj uniji, a ta se uredba odnosi i na sve kompanije čija sjedišta nisu u EU, ali posluju s Unijom, odnosno prikupljaju podatke o građanima EU.

Mogućnost preuzimanja podataka s Instagrama možda će otvoriti mjesto i za neku novu društvenu mrežu fokusiranu na fotografije i video jer će korisnici sada jednostavno moći prebaciti sav sadržaj s Instagrama na druge mreže, no teško je za povjerovati kako će veliki broj korisnika sada napustiti ovu mrežu na kojoj su tijekom godina objavili veliku količinu sadržaja i imaju veliki broj pratitelja.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti