Samsung Galaxy S6 Edge+, uređaj bez mana

Nakon prvog djela, u kojem smo vas proveli kroz osnovne stvari Samsunga Galaxy S6 Edge+, vrijeme je da zaronimo malo dublje.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 05.11.2015. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U prvom djelu imali ste prilike vidjeti općenite specifikacije uređaja, a ovaj puta bi ušli malo dublje u priču oko flagshipa iz Samsunga. Svi oni koji “strahuju” od velikih ekrana, nakon nekoliko dana korištenja Edgea+ mogu samo reći da nemate razloga za brigu. Naviknut ćete se na veliki ekran brže nego što to mislite, a nakon toga nema povratka na staro.

Quad HD Super AMOLED ekran od 5.7 inča s rezolucijom od 2560 x 1440 piksela te čak 518 piksela po inču, pokazuje vrhunac tehnologije dostupne u pametnim telefonima. I to će itekako doći do izražaja čim okinete prvu fotku, snimite video ili zaigrate neku od igara.

Iako smo bili skeptični na početku oko ruba ekrana, točnije kako on prianja uz stol, pa je bilo malo teže podignuti uređaj, nakon malo prakse, taj problem je nestao i uopće nismo obraćali pažnju na način kako ga dižemo sa stola, sve je išlo prirodnim tokom. 

Fotoaparatu na novom Edge + posvećeno je puno pažnje, pa tako postoje brojne opcije, kako za one naprednije korisnike tako i za amatere. Primjerice, želite li sami podešavati oštrinu slike, otvor blende i ostale naprednije mogućnosti, možete to napraviti bez problema, a opet ako želite da softver odradi sve za vas, možete i to, plus možda dodati koji filter, uključiti HDR ili možda bljeskalicu. Moram priznati, nisam baš ekspert u fotografiji, no Edge+ pobrinuo se za fotke da izgledaju fantastično, i pritom mislim stvarno fantastično.

 

Od još nekih zanimljivih stvari na fotoaparatu jest primjerice “Selektivni fokus” koji vam omogućuje da promijenite fokus fotografije nakon što ih snimite, pa tako možete izoštriti predmete blizu kamere, udaljene od kamere ili oboje.

Emitiranje uživo je također zanimljiva značajka koja vam omogućuje da video s Edgea prenosite uživo na YouTubeu. Usporena snimka je nešto što mene osobno veseli. Nekad nam je trebala skupocjena oprema za snimanje takvih snimka, a danas možemo to sve napraviti s pametnim telefonom. Usporena snimka izgleda odlično, i mogla bi vam poslužiti za snimanje nekih scena u kojima vaša kamera zakaže.

Sve u svemu, kamera nudi više no što očekujete, tako da stvarno, sve što vam treba za fotografiju i video, nalazi se unutra ovog uređaja. 

Rub ekrana je druga po redu najbitnija značajka, a razlog tome je što na njemu možete postaviti kratice za aplikacije ili kontakte, tako da odmah za zaključanog ekrana možete vidjeti koje su novosti, tko vam je što poslao, na brzinu odgovoriti ili škicnuti novu poruku ili mail. 

Isprobali smo i kako na Edgeu izgledaju igre. 4GB RAM-a i odličan grafički čip brine se da sve bude fluidno bez imalo trzaja, dok predivan ekran pokazuje svu raskoš igara. Moram priznati da nisam baš čest “gost” igara na mobitelu, no ovaj put sam si dao oduška pa sam odvozio par krugova sportskih automobila, što me vratilo u mladost. Grafika je, kao što se može očekivati, vrhunska, a veliki ekran vam daje mogućnost da se prilično dobro uživite u igru, koju god igrali.

Android nudi standardne stvari, plus Edge+ ima vlastitu trgovinu aplikacijama gdje možete, osim Google Playa, pronaći svakakve korisne aplikacije kako za poslovanje, fitness, razmišljanje, igre, itd.

Samsung i Flipboard sklopili su suradnju, pa tako odmah čim upalite uređaj imate pristup na swipe desno svim vijestima koje se prilagođavaju vašem ukusu, bilo da volite čitati o tehnologiji, biologiji, svemiru, prirodi, putovanjima ili nečem drugom.

Za kraj, još ću spomenuti čitač otisaka prstiju koji radi vrlo brzo i precizno. Vidi se unaprjeđenje naspram prijašnjih modela. 

Zaključak je da je Samsungov Galaxy S6 Edge+ uređaj bez mana, ako se barem mene pita. Iako je prilično velik, s uređajem se može lako baratati i jednom rukom, a dizajn će stvarno oduševiti svakoga. Kvaliteta izrade je na vrhuncu, značajka ima i više nego što vam je potrebno, pa tako jednostavno u ovih dva tjedna nisam pronašao niti jednu manu.

Više informacija možete potražiti na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti