Šef Pfizera otkrio: "Radimo na posebnom cjepivu protiv delta varijante. Gotovo sam siguran da ga nećemo trebati..."

Iako je Pfizerovo cjepivo postalo prvo svoje vrste koje je dobilo puno odobrenje FDA za uporabu u SAD-u, u toj farmaceutskoj kompaniji rade na posebnom cjepivu protiv delta varijante novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 25.08.2021. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo protiv COVID-19 kompanija Pfizer/BioNTech postalo je prvo svoje vrste koje je dobilo puno odobrenje za uporabu u SAD-u od američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Američki predsjednik Joe Biden iskoristio je to kao priliku da još jednom pozove vodeće ljude javnog i privatnog sektora u SAD-u da iskoriste odobrenje FDA za uvođenje obveze cijepljenja kako bi se obuzdalo širenje delta varijante novog koronavirusa.

I dok je Pfizerovo cjepivo dobilo puno odobrenje FDA, znanstvenici te kompanije rade punom parom na ravoju novog cjepiva koje bi bilo specifično namjenjeno borbi protiv visoko zarazne delta varijante virusa. To je zapravo obznanio sam šef Pfizera Albert Bourla.

Trenutno redimo na specijaliziranom cjepivu za delta varijantu. Gotovo sam siguran da ga nećemo trebati jer je treća doza postojećeg cjepiva vrlo, vrlo učinkovita protiv delte, rekao je Bourla za NBC Nightly News.

Bourla je dodao da bi oni koji su prije bili neodlučni oko toga trebaju li se cjepiti ili ne, nakon punog odobrenja FDA za uporabu dvije doze Pfizerovog cjepiva, trebali biti mirni oko donošenja te odluke.

Iako postoje ozbiljne nuspojave od cjepiva, što je i sam šef Pfizera priznao, one su iznimno rijetke, istaknuo je.

Američki zdravstveni dužnosnici najavili su ranije tijekom kolovoza da će od 20. rujna svi koji su primili dvije doze cjepiva moći zakazati i termin za primanje i treće doze cjepiva protiv COVID-19.

Nova doza trebala bi se primijeniti osam mjeseci nakon što je osoba primila drugu dozu Pfizerovog cjepiva te se očekuje da bi se time pojačao imunitet na novi koronavirus cijepljenih, koji počinje slabiti nakon šest mjeseci od primanja druge doze.

Osobe s kompromitiranim imunitetom u SAD-u već sad mogu primati treću dozu Pfizerovog ili Moderninog cjepiva.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti