Sin omikrona zabilježen i u Australiji: "Širi se, ne znamo hoće li to još biti problem"

Svjetska zdravstvena organizacija još nije označila BA.2 kao varijantu koja izaziva zabrinutost, ali ona se dosad pojavila u više od 40 zemalja svijeta.

Branimir Vorša | 30.01.2022. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australske zdravstvene vlasti objavile su da je u brojnim državama i teritorijama otkrivena nova "stealth" podvarijanta novog koronavirusa, koju mediji nazivaju "Omikronovim sinom". Ta podvarijanta nosi naziv BA.2 i smatra se da je zaraznija od originalnog Omicrona, a već je zabilježena u više od 40 zemalja, između ostalog i u susjednoj Sloveniji.

Slika nije dostupna Nova podvrsta omikrona otkrivena u susjedstvu: Još nije poznato kakve su joj karakteristike

U priopćenju u kojem je u petak najavljeno "rano otkrivanje" podvarijante, glasnogovornica australskog Federalnog odjela za zdravstvo potvrdila je da je pronađen vrlo mali broj slučajeva među uzorcima dišnih puteva dostavljenim na testiranje. Istaknula je da će australske vlasti tu varijantu i dalje pomno pratiti.

Pojava podvarijante dolazi usred naglog broja smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u Australiji, s gotovo 200 ljudi koji su umrli u 24 sata s petka na subotu. Od preko 3.600 smrtnih slučajeva u Australiji od početka pandemije, više od 1.000 ih je došlo samo u posljednjih mjesec dana, a 500 zabilježenih smrti samo tijekom prošlog tjedna.

U subotu su zdravstveni dužnosnici u australskoj državi Viktoriji objavili otkrivanje tek nekolicinu slučajeva zaraze tom varijantom, među 12.250 novih infekcija zaraze.

Zapovjednik odgovora na Covid Jeroen Weimar, šef za pitanja COVID-19, rekao je novinarima da takozvani sin omikrona nije nova varijanta, ali je upozorio i da je još uvijek prerano da se razumije kako se ta podvarijanta točno kreće.

Tri slučaja ove podvarijante otkrivena su u Novom Južnom Walesu i po jedan u Queenslandu i na sjevernom teritoriju, rekle su državne vlasti za portal news.com.au.

Neimenovani glasnogovornik australskog Capital Territoryja (ACT) rekao je da je u toj regiji također zabilježen mali broj slučajeva zaraze s BA.2, ali da je Omicron BA.1 još uvijek prevladavajuća varijanta koja cirkulira u zajednici.

Zovu ga ‘Omikronov sin’, ali to je više rođak. To je varijanta povezana s omikronom. Širi se... Ne znamo hoće li to još biti problem, rekla je klinička epidemiologinja sa Sveučilišta Melbourne Nancy Baxter za Nine Network. Upozorila je i da ta podvarijanta može produžiti valove pandemije, čineći izlazak iz istih dužim.

Svjetska zdravstvena organizacija još nije označila BA.2 kao varijantu koja izaziva zabrinutost, ali britanska zdravstvena agencija za sigurnost smatra da je to varijanta pod istragom.

U međuvremenu, danske zdravstvene vlasti izračunale su da je ta podvarijanta 1,5 puta zaraznija od varijante omicron. Prema pisanju Reutersa, već je postala dominantna toj zemlji.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti