Sjeverna Koreja predstavila svoju kopiju iPhonea

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un veliki je fan Appleovih proizvoda.

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.06.2017. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjevernokorejska kompanija Mangyongdae Information Technology Corporation predstavila je novi pametni telefon koji svojim izgledom jako podsjeća na čuveni iPhone.

Telefon se promovira kao uređaj domaće proizvodnje, ali je vrlo sličan Appleovim i Samsungovim uređajima. Ipak, državni medij DPRK Today javlja da je cjelokupan razvoj telefona, uključujući dizajn i operativni sustav, nastao u Sjevernoj Koreji.

Detaljnijih informacija o telefonu nema, a njegovo ime Jindallae 3 inspirirano je azalea cvijetom (na korejskom jindallae kkot). Istraživačka grupa prati namjere Radničke partije u aktivnom razvijanju vrhunskih tehnoloških uređaja, ističu vlasti Sjeverne Koreje. U izjavi još stoji da je "proizvođač uspješno riješio sve prepreke u razvoju telefona, bez ikakvih poteškoća i na korejski način".

Specifikacije zasada nisu poznate, ali je nagoviješteno da je riječ o svestranom i višenamjenskom uređaju koji posjeduje različite aplikacije "nužne za poslovanje i život ljudi".

Jindallae 3 dostupan je u crnoj i bijeloj boji, koristi modificiranu verziju Androida ili Red Star OS baziran na Linuxu, a sudeći prema izgledu ikona, inspiracija je očigledno bio Appleov iOS.

Telefon posjeduje i ovalni home gumb koji se standardno nalazi na uređajima s operativnim sustavom Android, kao što je Samsungov Galaxy S7 Edge.

Jindallae 3 nije prvi sjevernokorejski telefon jer se 2013. godine na tržištu pojavio Arirang, jeftina kopija kineskog brenda Uniscope U1201. Iako je promoviran kao domaći proizvod, analitičari sumnjaju da je proizvodnja obavljana u Kini, a pakiranje u Sjevernoj Koreji.

Jindallae 3 predstavljen je još u ožujku, ali prve fotografije pojavile su se tek sada.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti