Srbi kupuju šest protuzračnih sustava Pancir-S1 od Rusije

Dok Hrvatska ponovno kreće u nabavku nove borbene zračne flote, naši susjedi u Srbiji kupuju ubojitu rusku protuzračnu obranu. Srbija je tako s Rusijom potpisala ugovor o nabavi do šest protuzračnih sustava Pancir-S1, pišu ruski mediji.

Branimir Vorša | 20.01.2020. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić još je u listopadu 2019. godine spomenuo kupovinu jednog protuzračnog sustava Pancir-S1 od Rusije.

Riječ je o protuzračnom sustavu koji za NATO savez nosi oznaku SA-22 Greyhound, koji je još 1993. godine ruska vojska uvela u svoje naoružanje, kao usavršenu inačicu sustava Tunguska.

Ruska vojna parada (Foto: AFP) - 1 SAD zabrinut zbog mogućnosti da Srbija kupi ruski S-400: "To nosi opasnost ponavljanja režima sankcija prema Srbiji"

Slika nije dostupna Srbija od Rusa želi kupiti čitavu bojnu jedinicu raketnih sustava S-300

Pancir-S1 je sustav koji kombinira dva protuzračna topa kalibra 30 mm, rakete zemlja-zrak kratkog i srednjeg dometa, radarski sustav za ciljanje i motrenje te elektrooptički sustav za upravljanje paljbe iz topova.

Čitav sustav dizajniran je za korištenje na ruskim vojnim kamionima, ali može se postaviti i na druge platforme, poput oklopnih vozila ili na manje ratne brodove.

Sustav dakle može djelovati i u obrani zračnog prostora i prema zemaljskim prijetnjama. U segmentu protuzračne obrane zamišljen je za obranu od helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letjelica i pametnih bombi. Može ga se koristiti i u obrani protiv kopnenih ciljeva poput tenkova i drugih oklopnih vozila.

Pancir je prema navodima proizvođača i potpuno otporan na ometanja.

Taj sustav Rusija je prodala više zemalja, poput Vijetnama, Sirije, Jordana, Irana, Iraka i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti