Stiže i jeftiniji sat: Apple predstavio novu generaciju Apple Watcha i nove modele iPadova

Sve što su analitičari predviđali ostvarilo se - večeras su predstavljeni Apple Watch Series 6 i SE te dva nova modela iPada, kao i usluga u kojoj je povezano više servisa Apple One.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2020. / 20:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je Apple odgodio predstavljanje novih modela iPhonea (najvjerojatnije za listopad), kompanija nije odustala od tradicije rujanskih konferencija te su večeras predstavili nove modele pametnog sata Apple Watch te nadograđene verzije iPadova. Predstavljajući novu generaciju sata iz američke kompanije poručili su kako je "budućnost zdravlja na vašem zglobu" i, kada pogledamo što sve može tako mali uređaj, možemo zaključiti kako nisu baš ni pretjerali. Naime, pored mogućnosti praćenja otkucaja srca te upozorenja korisnika u slučaju da sat prepozna probleme s radom srca, EKG, detekciju pada te druge opcije, Apple Watch 6 sada dolazi i s opcijom mjerenja zasićenosti krvi kisikom.

Apple, ilustracija Apple je industriji videoigara pružio maslinovu grančicu, no ona nije njome impresionirana

Za izračun je dovoljno samo 15 sekundi, a sat će u pozadini pratiti zasićenost krvi kisikom i također upozoriti ako ta vrijednost padne ispod 95 posto. Iz Applea kažu kako su ti podaci naročito važni u doba Covida-19 jer mogu rano signalizirati na respiratorne promjene, a najavili su kako će surađivati s različitim sveučilištima na analizi podataka korisnika sata i istraživanjima s ciljem poboljšanja zdravlja.

Što se hardvera tiče, "šestica" je perjanica Appleove ponude koja će imati najjači procesor, energetski je učinkovitiji, a imat će i bolji always-on ekran. Njegova cijena iznosi 399 dolara. Predstavljen je i toliko spominjani jeftiniji Apple Watch SE za koji iz ove kompanije kažu da je "savršen sat za nove korisnike". Bit će dostupan po cijeni od 279 dolara, a kao i u slučaju iPhonea SE, kombinira opcije iz starijih modela sata s novim hardverom. Pokreće ga čipset S5 te ima manje-više sve važne opcije za praćenje fitnessa, no ne i opcije poput EKG-a, praćenja zasićenosti krvi kisikom i drugih koje su ipak rezervirane za one koji su spremni platiti više novaca za sat.

To neće biti najjeftiniji Appleov sat u ponudi jer Apple (još) ne namjerava povući model Series 3 s tržišta te će i on biti dostupan po cijeni od 199 dolara.

iPad slavi 10 godina

Cook je najavio i velike novitete oko iPada koji ove godine slavi deset godina od predstavljanja, a od tada je prodan u više od 500 milijuna komada diljem svijeta i jedan je od najuspješnijih proizvoda potrošačke elektronike u povijesti. Osma generacija popularnog tableta klasična je nadogradnja koja dolazi sa snažnijim čipsetom (A12 Bionic) te ima 40 posto brži procesor i dvostruko bolju grafiku. Dijagonala ekrana iznosi 10,2 inča, ima snažnu bateriju koja može izdržati cijeli dan, kamere su "odlične", a podržava Appleovu olovku, kao i smart keyboard. Cijena iPada 8 iznosi 329 dolara.

Slika nije dostupna Sprema li Apple neugodno iznenađenje? Napokon su objavili informaciju koju su ljubitelji kompanije dugo čekali

Za one koji traže još snažniji iPad predstavljena je nova generacija modela Air koji pokreće najnapredniji čip koji je Apple napravio dosad, A14 Bionic koji donosi veliki napredak u performansama uz manju potrošnju - procesor je 40 posto brži u odnosu na prethodni model, dok je grafika brža 30 posto. Dijagonala liquid retina ekrana iznosi 10,9 inča (rezolucija 2360x1640 piksela), napokon ima podršku za USB-C za deset puta brži prijenos podataka, a treba spomenuti i TouchID smješten u gornju tipku za pokretanje tableta.

Poboljšane su i kamere - sa stražnje strane nalazi se 12 MP kamera kakva se nalazi i u modelu Pro, s prednje strane je 7 MP Facetime kamera za videopozive, a iz Applea su naglasili i redizajnirane i puno bolje stereo zvučnike. Cijena novog Aira iznosi 599 dolara.

Osim hardvera, Apple je predstavio i novi servis koji bi korisnicima Apple Watcha trebao pomoći da (p)ostanu aktivni - Apple Fitness+, a predstavljen je i Apple One, koji povezuje više usluga u sklopu jednog pretplatničkog plana. Tako će korisnicima za 15 dolara mjesečno, odnosno 20 dolara u sklopu Family plana biti dostupni Appleovi servisi Music, TV+, Arcade i iCloud. Što se softvera tiče, nove verzije operativnih sustava za Appleove mobilne uređaje, Apple TV te Apple Watch bit će dostupne već - sutra.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti