Stiže krajem godine: 'Ubojica iPhonea ili samo još jedna glasina'?

Ako je vjerovati glasinama, osim novih Nexus telefona, Google priprema i vlastiti telefon za kojeg neki tehnološki novinari kažu da bi mogao biti 'ubojica iPhonea'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.06.2016. / 09:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno smo pisali kako Google u suradnji s HTC-om priprema dva nova modela Nexus pametnih telefona koji će raditi na Qulacommovom Snapdragon 821 procesoru te bi mogli konkurirati kao najjači mobilni uređaji na tržištu. No, osim dva nova Nexusa, u posljednje vrijeme internetom kruže glasine kako Google priprema još jedan mobilni uređaj kojeg namjeravaju predstaviti krajem godine, a kojeg će po prvi put predstaviti pod vlastitim brandom, odnosno u njegovom razvoju neće surađivati s HTC-om, Huaweijem ili LG-jem, već će Google preuzeti potpunu kontrolu nad dizajnom, proizvodnjom i, naravno, softverom ovog uređaja. 'Riječ je ili samo o još jednoj glasini ili o ubojici iPhonea', komentirali su na Cnetu informacije o razvoju Google Phonea.

Iako je konkurencija na tržištu top pametnih telefona velika, njime ipak dominiraju dvije kompanije sa svojim uređajima – Apple s iPhoneom 6S i 6S Plus te Samsung s dva modela iz Galaxy S7 serije. Googleov plan je, čini se, narušiti dominaciju ove dvije kompanije i s prvim 'pravim' vlastitim telefonom osvojiti ovo tržište. Iako trenutno nema nekih konkretnih informacija o ovom uređaju, jasno je kakav hardver možemo očekivati – jedan od najjačih procesora na tržištu (nadolazeći Snapdragon 821?) veliku količinu RAM-a i prostora za pohranu podataka i jednu od najboljih kamera, a sve to zapakirano u odlično dizajnirano i izdržljivo kućište. Ben Wood, analitičar iz CSS Insighta rekao je za The Telegraph kako u Googleu, zbog fragmentacije Androida, smatraju kako moraju preuzeti veću kontrolu nad ovom platformom u čemu bi im vlastiti telefon trebao pomoći. Kako to obično biva kada su glasine u pitanju, iz Googlea ih ne žele komentirati tako da ćemo morati sačekati još neko vrijeme kako bi saznali pripremaju li u ovoj kompaniji 'ubojicu iPhonea' (i Galaxyja) ili je riječ samo o glasini koja se nikada neće ostvariti.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti