Stiže sljedeći mjesec: Hyundai prikazao prve fotografije novog električnog automobila

Službeno predstavljanje modela IONIQ 5 najavljeno je za sljedeći mjesec, a već sada znamo većinu njegovih opcija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.01.2021. / 10:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sredinom prošle godine Hyundai je najavio kako će buduće modele svojih električnih automobila prodavati pod posebnim brendom IONIQ. Tada su najavili da će prvi model koji će se pojaviti na tržištu biti IONIQ 5, a jučer su iz južnokorejske kompanije objavili prve fotografije u kojima su djelomično otkrili kako će izgledati njihovo nadolazeće električno vozilo.

Slika nije dostupna Hyundai najavio novi brend električnih automobila i tri nova e-vozila

To će biti prvi Hyundaijev automobil napravljen na novoj modularnoj električnoj platformi (E-GMP) dizajniranoj specijalno za električna vozila i na kojoj će Hyundai i Kia raditi svoje buduće modele koje će pokretati električni motori. Kolika su očekivanja od IONIQ 5, najbolje govori komentar globalnog šefa dizajna Hyundaija SangYupa Leeja, koji je rekao da će nadolazeći automobil postaviti nove standarde za električna vozila prema kojima će se mjeriti dizajnerska iskustva e-vozila.



Iako iz južnokorejske kompanije nisu otkrili previše detalja o vozilu, objavili su tri kratka videozapisa zahvaljujući kojima smo saznali da automobil ima mogućnost punjenja drugih uređaja (Veichle to Load - V2L sustav), kao i mogućnost brzog punjenja te je za doseg od 100 kilometara dovoljno puniti bateriju samo pet minuta.

Ostale mogućnosti i opcije IONIQ-a 5 sada nisu objavljene, no one su ipak procurile na mrežu krajem prošle godine. Naime, Hyundai je na svojim stranicama nakratko otvorio mogućnost prednarudžbi ovog automobila te su na stranici objavljene i najvažnije informacije o njemu.

Slika nije dostupna Investirali su u Rimac Automobile, a sada ih se spominje kao partnera u razvoju Appleova automobila

Njegove dimenzije tako iznose 4,46 metara dužine, 1,89 metara širine te visina od 1,60 metara, ima pogon na sva četiri kotača, uz snagu motora od 230 kW. Doseg prema WLTP-u iznosi solidnih 450 km, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde. Automobil podržava i brzo punjenje s kojim se baterija od 20 do 80 posto može napuniti samo za 15 minuta.

Službeno predstavljanje IONIQ 5 očekujemo tijekom sljedećeg mjeseca, kada bismo trebali saznati datum početka prodaje te njegovu cijenu.

Izvor: Autocar
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti