Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

Mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici pozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi. SAD za ulazak u zemlju iz Velike Britanije traži negativan test na koronavirus.

Hina | 25.12.2020. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova varijanta koronavirusa koja se na jugoistoku Engleske pojavila u studenome i brzo se širi vjerojatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusne bolesti COVID-19 u idućoj godini, prema radu objavljenom u srijedu.

Znanstvenici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske te u Londonu, zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji od prethodnika.

"Bez obzira na to povećana brzina širenja vjerojatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procjena je da će hospitalizacije zbog COVID-19 i broj umrlih dosegnuti veće razine u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mjere ograničenja, uvedene 19. prosinca, zadrže", napisali su.

Slika nije dostupna Britanci upozorili na 7 simptoma koje sa sobom nosi novi soj koronavirusa

Autori upozoravaju da je malo vjerojatno da će nacionalne mjere zatvaranja, uvedene u Engleskoj u studenome, spriječiti porast broja zaraženih "ako se ne zatvore i osnovne i srednje škole te sveučilišta".

Svako ublažavanje mjera vjerojatno bi odmah rezultiralo velikim širenjem virusa.

To znači da bi možda bilo neophodno uvelike ubrzati cijepljenje kako bi se postigao "uočljiv učinak u potiskivanju opterećenja koje je rezultat bolesti".

Objavljujući strože mjere za božićne blagdane britanski premijer Boris Johnson kazao je u prošlu subotu da je novi soj virusa "i do 70 posto zarazniji od izvorne verzije bolesti".

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Nova verzija koronavirusa je zaraznija, ali ne koliko smo prvotno mislili

Otkriće novog soja izazvalo je uzbunu širom svijeta u trenutku dok sve više zemalja započinje programe cijepljenja kako bi obuzdale pandemiju koja je odnijela više od 1,7 milijuna života nakon što se prije godinu dana pojavila u Kini.

Mnoge su zemlje brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Britanije, no vlade nekih europskih zemalja od tada su počele ublažavati ta ograničenja.

Slika nije dostupna Studija još jednom potvrdila: Maske zaista štite! Zaustavljaju 99,99 posto velikih kapljica koje potencijalno nose virus

Utemeljitelj njemačke tvrtke BioNTech, koja je stvorila cjepivo Pfizer/BioNTech, kazao je kako je "vrlo vjerojatno da će to cjepivo biti djelotvorno protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a da se može i prilagoditi tom soju u roku od šest tjedana".

Potreban negativan test za ulazak u SAD

Zbog vijesti o soju za koji se vjeruje da se brže prenosi države širom svijeta zatvorile su svoje granice za putnike iz Velike Britanije.

Novo pravilo stupa na snagu u ponedjeljak i zahtijeva negativan test u roku od 72 sata od polaska, navodi se u priopćenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Taj zahtjev za dodatnim testiranjem ojačat će našu zaštitu američke javnosti, kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje i sigurnost i osigurala odgovorna međunarodna putovanja", dodaje se.

SAD je u ožujku zabranio dolazak stranih državljana koji su posjetili Veliku Britaniju u prethodna dva tjedna, što je znatno smanjilo zračni promet iz te zemlje.

Neke zrakoplovne tvrtke, uključujući British Airways i Deltu, već su se zbog novog soja koronavirusa dogovorile da će od putnika zatražiti negativan test prije odlaska iz Britanije u New York.

Vlade Europske unije počele su ublažavati zabrane putovanja za Veliku Britaniju koje su uvedene kako bi se taj soj suzbio, a države se poziva da ponovno otvore svoje granice uz obavezno testiranje nakon dolaska.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti