Surfanje u zrakoplovima uskoro će biti brzo i stabilno kao da koristite kućni internet

Starlinkovi posebni terminali uskoro stižu i u zrakoplove pa će putnici u njima moći obavljati videopozive, igrati online videoigre itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2022. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako nam je danas svima potrebno vrijeme offline, odvojeno od ekrana, konstantnih obavijesti, mailova i informacija kojima smo bombardirani, neki su toliko ovisni o internetu da ne mogu zamisliti niti nekoliko sati leta avionom bez da su povezani. Iako je na mnogim letovima danas omogućen pristup internetu, iskustvo surfanja u oblacima ipak se ne može usporediti s kućnim ili mobilnim surfanjem.

Sateliti Starlink Elon Musk kaže da mreža Starlink u Ukrajini nije dobila sredstva iz SAD-a

Osim što je puno skuplje, veza je često nestabilna i spora. To bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući Elonu Musku i Starlinku. O njegovom satelitskom internetu u posljednje se vrijeme puno priča, ponajviše u kontekstu Ukrajine.

Podsjetimo, Starlink je usluga koja putem satelita postavljenih u niskoj orbiti (a koji se konstantno lansiraju u svemir) omogućuje pristup brzom internetu. Za surfanje SpaceX-ovim satelitskim internetom potrebno je kupiti poseban terminal i plaćati mjesečnu pretplatu koja, naravno, nije jeftina. Starlink zato nije namijenjen zamjeni klasičnog i mobilnog interneta, već kao opcija kada pristup brzom internetu nije dostupan.

Upravo zato čini se idealnim za korištenje u zrakoplovima te su još ranije iz SpaceX-a govorili o implementiranju terminala u avione. Surfanje internetom u zrakoplovima bit će isto kao da ste i kući, komentirao je na Twitteru Elon Musk. Za surfanje u zrakoplovima bit će dostupan poseban Starlink Aviation paket čije isporuke počinju sljedeće godine.

Starlinkov terminal na kući SpaceX je lansirao tisuće satelita ne bi li stvorio Starlink, no kome zapravo treba satelitski internet?

A ono što putnici u zrakoplovima s podrškom za Starlinkov internet mogu očekivati su brzine do čak 350 Mbps, uz latenciju od samo 20 ms zahvaljujući kojima će, naglašavaju iz SpaceX-a, moći koristiti neke internetske usluge koje trenutačno nisu moguće poput videopoziva, igranja online videoigara itd.

Osim zrakoplova, Starlinkovi terminali stižu i na brodove te je već potpisan ugovor s Royal Caribbeanom na čijim će brodovima, zahvaljujući SpaceX-u, putnici moći surfati velikim brzinama.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti