Sveučilište u Mostaru razvijat će umjetnu inteligenciju sa sveučilištima iz Izraela

Želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije, poručili su sa SUM-a.

Hina | 04.03.2022. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Sveučilište u Mostaru potpisalo je sporazum o strateškom partnerstvu s dvije javne visokoškolske ustanove u Izraelu s kojima će raditi na razvoju programa umjetne inteligencije i informacijskih tehnologija, te digitalnoj transformaciji društva.

Kako su u petak priopćili iz jedine visokoškolske ustanove u BiH na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku, sporazumi su potpisani s Azrieli College of Engineering Jerusalem i Holon Institute of Technology iz Tel Aviva. Rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić izjavio je kako ova visokoškolska ustanova želi biti lider u području informacijskih tehnologija i digitalnoj transformaciji društva.

Također želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije. Izraelska sveučilišta i instituti spremni su nam biti strateški partneri. Uspostavljeno je strateško povjerenje i to sada moramo iskoristiti, rekao je Tomić.

Dodao je da SUM može biti međunarodno središte digitalne transformacije.

Izaslanstvo ovoga sveučilišta iz Mostara posjetilo je Azrieli College of Engineering i njihov startup akcelerator, te Holon Institute of Tehnology (HIT).

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije SUM-a u Mostaru Tomislav Volarić rekao je kako je prigodom posjete HIT-u dogovoreno da će zajedno s ovom ustanovom sljedeće godine pokrenuti startup program koji je temeljen na razvoju umjetne inteligencije.

Jedna od misija Sveučilišta je postati prepoznatljivo odredište za istraživanje i razvoj rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Inovacije su nešto što možemo samo učiti od države Izrael (startup nacije), rekao je Volarić.

Izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru za vrijeme posjete Izraelu sudjelovalo je i na konferenciji Cybertech Tel Aviv 2022., koja služi kao najvažnija B2B platforma za umrežavanje u globalnoj kibernetičkoj industriji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti