Švicarska istražuje zašto je jedna osoba preminula nakon cijepljenja protiv COVID-19, u SAD-u se medicinski tehničar cijepio pa obolio

Švicarska je još sredinom prosinca odobrila za upotrebu Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 i do sad dobila 107 tisuća doza, a očekuje isporuku po 250 tisuća doza mjesečno tijekom sljedeće godine.

Martina Čizmić | 30.12.2020. / 14:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Švicarski kanton Lucerne objavio je kako su zabilježili prvi smrtni slučaj među osobama koje su cijepljene protiv COVID-19. Kako su priopćili, osoba koja je primila Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 kasnije je preminula, no dodaju kako za sad nemaju nikakvih indicija da su ta dva događaja povezana.

Glasnogovornik kantona istaknuo je kako je cijeli slučaj prijavljen švicarskom regulatoru za lijekove, Swissmedicu,  te kako u ovom trenutku ne mogu otkrivati nikakve dodatne informacije.

Tako nije poznato koliko je vremena prošlo između cijepljenja i smrti ove osobe, kao ni koliko je osoba bila stara. Naime, Lucern je prvi kanton u kojem su počela cijepljenja protiv COVID-19 jedinim trenutno odobrenim cjepivom u Švicarskoj, onim Pfizera i BioNTecha, a prve su doze namijenjene prvenstveno starijim stanovnicima.

Podsjetimo, Švicarska je još sredinom prosinca odobrila za upotrebu Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 i do sad dobila 107 tisuća doza, a očekuje isporuku po 250 tisuća doza mjesečno tijekom sljedeće godine.

Do sad, tijekom cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv COVID-19 nisu zabilježene jače nuspojave, osim alergijskih reakcija.

Cijepio se, a dobio COVID-19

Američki mediji javili su i kako je medicinski tehničar, prije tjedan dana cijepljen protiv COVID-19, dobio simptome te je pozitivan na COVID-19.

No, stručnjaci upozoravaju kako cijepljenje ne donosi i instant imunitet, već je tijelu potrebno između 10 i 14 dana da počne s proizvodnjom antitijela. Procjenjuju da s prvom dozom cjepiva razina zaštite iznosi oko 50 posto dok s drugom, u slučaju Pfizerovog cijepiva, iznosi oko 95 posto.

Upravo zbog toga, upozoravaju da i osobe koje su se cijepile moraju nastaviti s poštivanjem epidemioloških mjera.

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti