"Svijet je potpuno poludio": Legendarni John Cleese nacrtao je ovu sliku na iPadu i prodaje ju za gotovo 70 milijuna dolara

To je samo novi dokaz urušavanja naše kulture jer se tehnologija mijenja tako brzo da i ne stignemo vidjeti da stojimo u živom pijesku dok gledamo u hrpu pikseliziranih JPEG-a, kritizirao je Cleese NFT.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2021. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogima, a to se pogotovo odnosi na one malo starije, jako je teško, a ponekad i nemoguće objasniti što je to NFT i zašto ljudi troše stotine tisuća dolara, a neki i gotovo 70 milijuna dolara za digitalne slike koje mogu s interneta skinuti - besplatno. O ludnici oko NFT-a više smo puta pisali te dok neki smatraju da je to budućnost zahvaljujući kojoj će digitalni umjetnici, ali i npr. glazbenici napokon moći zarađivati po vlastitim uvjetima, drugi vjeruju da svjedočimo stvaranju novog balona koji bi se mogao ispuhati i odnijeti u vjetar milijune dolara.

Slika nije dostupna Nova moda: Biste li platili 69,3 milijuna dolara za potpuno digitalno umjetničko djelo?

Slično razmišlja i popularni John Cleese, koji se preimenovao u “Neimenovanog umjetnika” i kao NFT ponudio svoju prvu digitalnu umjetninu. Naime, na iPadu Pro nacrtao je poznati most u Brooklynu i sada ga prodaje tijekom desetodnevne aukcije kao NFT. Početna cijena slike je 100 dolara, no ako je netko voljan platiti 69,3 milijuna dolara, tu će sliku moći dobiti odmah. Ta cifra nije izabrana slučajno, 69 milijuna dolara plaćena je slika digitalnog umjetnika Beeplea - istu sliku, ako želite, dakle, možete besplatno preuzeti na svoja računala. Razlika u odnosu na stvarnog vlasnika te digitalne umjetnine jest što će on imati potvrdu (u blockchainu) da je on zaista jedini vlasnik. Tu je potvrdu, napomenimo još jednom, platio 69 milijuna dolara. Mnogima je tako nešto besmisleno, no kako se kreće situacija s NFT-om, ne bismo se iznenadili da on tu umjetninu proda za 100 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Potpuna ludost, kolekcionarstvo ili pametna investicija?! Plaćaju milijune dolara za online videozapise koje mogu pogledati - besplatno

Što se Cleesea tiče, u razgovoru za medije povodom početka prodaje svog digitalnog remek-djela koje je, jasno, ismijavanje tržišta NFT-a na kojem se okreću milijuni dolara, rekao je kako je “svijet potpuno poludio”. On smatra kako je smisao umjetnosti da u ljudima pobudi neko emocionalno iskustvo. Ako stojim ispred neke važne slike, osjećam nešto. Osjećam neku emociju i zato sam zainteresiran za nju, rekao je za Vanity Fair.

S NFT-om to je još samo jedna igračka i samo još jedan oblik investicije za bogataše. To je samo novi dokaz urušavanja naše kulture jer se tehnologija mijenja tako brzo da i ne stignemo vidjeti da stojimo u živom pijesku dok gledamo u hrpu pikseliziranih JPEG-a, kritičan je oko NFT-a.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti