Tanji i štedljiviji: Apple počinje s razvojem vlastitih ekrana za satove i telefone

Apple je počeo s razvojem MicroLED ekrana koji će, u odnosu na trenutno postojeće ekrane, biti tanji, svjetliji i, što je naročito važno, štedljiviji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.03.2018. / 18:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple već godinama razvija vlastite komponente za svoje pametne telefone, a čini se kako će ova kompanija u budućnosti, osim procesora i grafike, razvijati i vlastite ekrane za pametne satove, telefone i tablete. Cookova kompanija će, prema Bloombergu, razvijati MicroLED ekrane koji će, u odnosu na trenutno postojeće ekrane, biti tanji, svjetliji i, što je naročito važno, štedljiviji, što znači i duže trajanje baterije.

Ovakvi ekrani kompliciraniji su za proizvodnju u odnosu na OLED ekrane kakav koristi iPhone X, kao i većina drugih top modela telefone te je Apple prije godinu-dvije zamalo odustao od njihovog razvoja. Od tada su inženjeri ove kompanije ostvarili veliki napredak u razvoju tehnologije te je ona sada u naprednom stupnju razvoja, no do prvih uređaja koji će imati MicroLED ekrane vjerojatno ćemo trebati sačekati još nekoliko godina.

Za početak, u tvornici koja se nalazi nedaleko sjedišta kompanije Apple je napravio mali broj ekrana namijenjenih njihovom pametnom satu te sada slijedi razdoblje testiranja i usavršavanja ove tehnologije – prekratko trajanje baterije jedna od najvećih problema pametnih satova te bi MicroLED ekrani trebali utjecati na povećanje trajanja baterije, što će korisnici ovih uređaja sigurno cijeniti.

Razvojem vlastitih ekrana Apple želi smanjiti ovisnost od partnerskih kompanija poput Samsunga, Sharpa, LG Displaya i Japan Displaya koje trenutno isporučuju ekrane za njihove telefone.

Ove godine Apple bi trebao predstaviti tri nova telefona, od koja će dva modela imati OLED ekrane, no čini se kako Cook već sada gleda u budućnost i tehnologiju koja bi za 2-3 godine mogla zamijeniti OLED ekrane i dominirati na tržištu top modela pametnih telefona.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti