Telemach Hrvatska gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Europi

Izgradnjom najbrže optičke mreže u Europi Telemach će Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti te osigurati najvišu razinu kvalitete usluga za svoje korisnike.

Martina Čizmić | 16.09.2021. / 11:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Telemach je na konferenciji za novinare predstavio rezultate i planove vezane uz izgradnju svoje 10 Giga optičke mreže i 5G tehnologije. Kako je na samom početku istaknuo predsjednik uprave Telemach Hrvatska i Slovenija, Adrian Ježina, u posljednjih godinu dana, otkako je Telemach dio United Grupe, značajno su se povećala ulaganja što je i rezultiralo velikim rastom.

Telemach je došao u Hrvatsku postati lider. Operator smo koji ispunjava svoja obećanja te s ponosom možemo reći da će 10 Giga optička mreža koju gradimo biti uvjerljivo najbrža u Europi, istaknuo je Ježina te dodao kako se radi o tehnologiji koja se trenutno razvija još samo u Singapuru i Južnoj Koreji.

Već sad korisnici u Novom Zagrebu imaju priliku koristiti 10 Giga optičku mrežu, a u planu je i daljnje širenje mreže na ostatak Zagreba, a onda i dalje po Hrvatskoj.

Zagreb će tako, zahvaljujući našim ulaganjima u infrastrukturu, postati prvi 10 Giga grad u regiji, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cijela Hrvatska, dodao je Ježina.

Izgradnja 10 Giga mreže samo je dio investicijskog ciklusa teškog 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju optičke mreže Telemacha. Uz fiksnu mrežu, Telemach intenzivno nadograđuje i postojeću 4G mobilnu mrežu te uvodi 5G mrežu. Tako bi svi korisnici u sljedećih godinu dana trebali dobiti jednaku razinu usluge.

Nakon kupnje frenkvencijskog spektra za gotovo 110 milijuna kuna, Telemach je pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a nakon završetka nadogradnje cjelokupna će mobilna mreža biti znatno unaprijeđena, u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Za manje od godinu dana 5G signal bit će dostupan u cijeloj Hrvatskoj. Do početka Adventa ćemo 5G mrežom pokriti cijeli Zagreb, a nakon toga slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novog Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama, jer će taj dio grada biti pokriven i 5G mobilnom i 10 Giga optičkom mrežom, dodao je Ježina.


Kako bi korisnicima pružili bolju uslugu, u Telemach su u posljednjih godinu dana zaposlili puno novih zaposlenika, a i dalje traže nove zaposlenike u različitim sektorima. Kako je Ježina istaknuo, Telemach mogu nazvati “svojevrsnim startupom” jer nudi brojne izazove koji će novi zaposlenici moći rješavati pa će ih možda upravo ti izazovi dodatno privući.

Jedna od usluga koja spaja fiksno i mobilno je EON.tv, OTT platforma realizirana u suradnji sa Sofford Alpine, koja je po mnogoćemu drugačija. Spaja dva svijeta, TV i internetske platforme sadržaja na zahtjev. Trenutno je u ponudi više od 160 programa, a svi programi se mogu gledati unatrag 7 dana.

Sa širenjem 5G mreže diljem Hrvatske, iz Telemacha, najavljuju i nove usluge za svoje korisnike, a ističu i kako će 5G brzine biti uključene u sve pakete koje budu nudili postojećim i novim korisnicima.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti