Tesla i AMD dogovorili suradnju za novu generaciju autonomnih vozila

Elon Musk odlučio je promijeniti kurs i u suradnji s partnerima proizvoditi vlastite čipove za autonomna vozila

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 21.09.2017. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao i većinu stvari koje su nam dostupne, tako smo i autonomne automobile počeli uzimati “zdravo za gotovo”. Iako je tehnologija relativno nova, iako još uvijek nije postala standard, treba naglasiti kako autonomna vozila “gutaju” strahovito puno procesorske i općenito snage za izvršavanje svih operacija koje su nužne da bi mogla sigurno sudjelovati u prometu. Tesla, kao jedan od predvodnika novih tehnologija u cestovnom prometu, kreće novim stazama i sklopili su, upravo zbog navedenih razloga, partnerstvo s jednim od najpoznatijih proizvođača čipova i procesora na svijetu.

Riječ je o kompaniji AMD, koja će zajedno s Teslom u iduće dvije godine proizvesti vlastiti autonomni čip upravo za kompaniju čiji su autonomni automobili jedni od najpoželjnijih na svijetu. Do sada je Tesla surađivao s kompanijom Nvidia, koja je svoje komponente za Tesla Autopilot sustav ugrađivala u dosadašnje modele. Nvidia je trenutačno fokusirana na suradnju s Toyotom, Audijem, Volvom, dok je Intel objavio kako će svoje procesore ekskluzivno distribuirati za Alphabet Waymo projekt autonomnih vozila, tako da će idućih godina svakako biti zanimljivo.

Čelni čovjek kompanije Tesla Elon Musk nije niti potvrdio, niti demantirao suradnju s AMD-om, ali je obećao da će flota u potpunosti autonomnih vozila biti spremna do 2019.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti