The International 2016: U tijeku najveći godišnji turnir u igri Dota 2

Prestižni turnir u jednoj od najpopularnijih igara na svijetu...

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.08.2016. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nagradni fond za "The International 2016", prestižni turnir u jednoj od najpopularnijih igara na svijetu, probio je tijekom vikenda nevjerojatnih 20 milijuna dolara i za samo pet godina se povećao čak za dvadeset puta.

Petorica igrača koji pobjede na najvećem godišnjem turniru u igri Dota 2 bit će bogatiji za nešto manje od devet milijuna dolara.

Naravno, oni neće zadržati sav novac jer će dio novca otići na poreze, sponzore i tim koji predstavljaju. Ipak, neki od njih, koji imaju zavidne gamerske karijere, već jesu milijunaši.

O tome koliko je tzv. e-sports industrija narasla govori i činjenica da će petoplasirani i šestoplasirani timovi osvojiti gotovo isti iznos novca koliko je ukupno podijeljeno na premijeri turnira 2011. godine.

Turnir organizira kompanija Valve koja je, zajedno sa sponzorima, dala 1.600.000 dolara, a ostatak novca je platila zajednica. Valve svake godine u fond preusmjerava 25 posto prihoda od specijalnih, virtualnih, kozmetičkih dodataka za igru, koji su vezani posebno za ovaj turnir.

Tzv. Battle Pass igračima tijekom nekoliko mjeseci omogućuje da, kao i za vrijeme "pravih" sportskih natjecanja, skupljaju sličice sa svojim omiljenim igračima, predviđaju pobjednike, najbolje igrače, ali i igrajući igru dobijaju kozmetičke dodatke za svoje heroje.

Battle Pass se može kupiti za nešto manje od deset dolara, a nagrade se dobivaju ispunjavanjem zadataka u Compendiumu (tzv. questova i achievementa) i "leveliranjem" samog Compendiuma, no postoji i prečac koji se, naravno, plaća novcem.

Treba istaknuti i da je neke kozmetičke dodatke gotovo nemoguće dobiti samo igranjem te je za njih potrebno ulaganje i do nekoliko stotina dolara.

Natjecanje se tradicionalno odvija u KeyArena u Seattleu i prati ga 17 000 gledatelja, a internet mečeve putem interneta prate milijuni ljudi. Za glavnu nagradu bori se 16 timova iz cijeloga svijeta, a ove godine najviše igrača je iz Kine (21), Švedske (11), Filipina (10) i SAD (8).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti