Tko se zadnji smije… Ismijavali su Apple, a sada ih kopiraju

Samsung i Xiaomi bili su među kompanijama koje su ismijavale Apple zbog izbacivanja punjača iz pakiranja iPhonea, a sada će ih, čini se, kopirati u tome.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2020. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 S novim modelom iPhonea, Apple je odlučio napraviti još jedan korak prema očuvanju jedinog nam planeta pa je iz pakiranja izbacio punjač. Osim manje proizvodnje, smanjit će se i pakiranje pa će se trošiti manje kartona te će se više uređaja moći isporučiti u jednom kontejneru i dostavnom vozilu. Sve to utječe na manju emisiju stakleničkih plinova, no naravno utječe i na manje troškove za Apple.

Slika nije dostupna Samsung je ismijavao Apple, a glasine kažu da bi mogli krenuti njihovim stopama i izbaciti punjač iz pakiranja novih telefona

Odluku o izbacivanju punjača iz pakiranja s veseljem su dočekali Appleovih konkurenti koji su ih odmah krenuli ismijavati i blago provocirati. Samsung je tako na Facebooku objavio fotografiju punjača naglasivši kako je to dio opreme koja dolazi u pakiranju s njihovim telefonima. Prema The Vergeu, Samsung je nedavno izbrisao tu objavu jer, kako kažu glasine, sa sljedećim modelom iz serije Galaxy S namjeravaju napraviti istu stvar - iz pakiranja izbaciti punjač.


Apple je bocnuo i Xiaomi, kineska kompanija koja ih je po broju isporučenih pametnih telefona prestigla u trećem ovogodišnjem kvartalu. Nakon predstavljanja novog iPhonea, Xiaomi je objavio kratak video otvaranja pakiranja modela Mi 10T Pro u kojem se vidi - punjač. No poput Samsunga, čini se da su se i u Xiaomiju malo požurili s kritikama prema Appleu jer prošlo je tek oko 2 i pol mjeseca od kada su ismijali Apple zbog punjača, a sada i oni rade istu stvar.

Naime, iz pakiranja smartphonea Mi 11 čije predstavljanje očekujemo danas, Xiaomi također namjerava izbaciti punjač. To je putem društvenih mreža potvrdio osnivač i izvršni direktor kompanije Lei Jun. Razlog je, kao i u slučaju Applea - ekološki. Naglasio je da ljudi ionako imaju previše punjača od starih telefona da nema potrebe za novim punjačima. Naravno, Xiaomi će tako također smanjiti troškove.

Slika nije dostupna Stižu potpuno novi gadgeti iz Applea i Samsunga, a mogli bi biti jako popularni i korisni

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li iz Applea reagirati na poteze konkurencije koja ih je prvo ismijavala pa kopirala ili će uživati u tišini i gledati kako konkurencija ponovno kreće njihovim stopama, što smo već vidjeli na primjeru izlaza za slušalice. Tek nakon što ga je Apple izbacio iz iPhonea, istu su taktiku počele primjenjivati i druge kompanije te su danas pametni telefoni s 3,5 mm izlazom za slušalice rijetki.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti