Token: Biometrijski prsten koji će zamijeniti sve vaše lozinke, ključeve i kartice

U ovaj pametni prsten možete spremiti podatke o kreditnim karticama, korisnička imena i lozinke, a pomoću prateće aplikacije moguće je dodavati nove informacije.

Monika Nožić Monika Nožinić | 02.07.2017. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametno prstenje nije nova ideja, ali Token bi mogao značajno promijeniti stvari i olakšati nam život. Naime, ovaj biometrijski prsten može se koristiti za najrazličitije stvari – od otvaranja ulaznih vrata kuće ili stana, pokretanja automobila pa sve do plaćanja i logiranja na računalo.

Da tvorci Tokena nisu uspjeli sklopiti partnerstvo s velikim kompanijama poput MasterCarda, Microsofta, Visa, HID i drugih, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. HID je kompanija koja je zaslužna za gotovo 80 posto tzv. "keyless" sigurnosnih sustava. Čak i čitači kartica u uredima koje nije napravio HID, vjerojatno koriste neki njihov protokol, što znači da se Token lako može podesiti kao kartica za ulaz, samo što se podaci o korisniku, umjesto na kartici, nalaze na prstenu.

Još jedna od sjajnih opcija Tokena je mogućnost plaćanja u trgovinama, zahvaljujući partnerstvu s MasterCardom. U prsten možete spremiti podatke o kreditnim karticama, korisnička imena i lozinke, a pomoću prateće aplikacije moguće je dodavati nove informacije.

Prsten potvrđuje identitet korisnika pomoću skenera za otisak prsta koji se nalazi s njegove unutrašnje strane. Kada se prsten stavi na prst, skener potvrđuje identitet, a IR optički senzor prati je li prsten i dalje na prstu te osobe. Međutim, kada se skine, korisnik će ponovo morati potvrditi identitet pomoću skenera.

Prsten dolazi s postoljem za bežično punjenje i LED lampicom koja crvenim svjetlom upozorava kad je baterija na 30% kapaciteta. Baterija na ovom prstenu sa samo jednim punjenjem može potrajati čak tri tjedna.

Token je također i vodootporan do dubine od 50 metara, no unatoč svim prednostima, najveći problem ovog uređaja je njegova cijena. Naime, za najjeftiniji model potrebno je izdvojiti 249 dolara, a za ekskluzivno izdanje od 14-karatnog roza zlata i crnog rodija 299 dolara.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti