Town Sight: Ideja mlade poduzetnice koja vam nudi priliku da zaradite

Doživljaj Hrvatske očima lokalnog stanovništva...

Monika Nožić Monika Nožinić | 15.06.2016. / 12:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ivana Žigić, mlada magistrica poslove ekonomije, u Zagrebu je pokrenula portal Town Sight istoimene turističke agencije koja kroz spaja "lokalce" i turiste kroz iskustva.

Nakon što je nekoliko godina provela radeći u turizmu, od sezonskih poslova do rada u turističkim agencijama i hotelima, Ivana se dosjetila zanimljivog projekta koji je nakon uloženog truda i niza promišljanja sada i realiziran i smiješi mu se sjajna turistička sezona.

Ideju za projekt pronašla je u razgovoru koji je slučajno čula kada je prije dvije godine radila u jednoj turističkoj agenciji. "Dvije klijentice u agenciji u kojoj sam tada radila pričale su kako su jednom prilikom bile oduševljene individualnim pristupom vodiča i kako su na svom putovanju saznale niz lokalnih stvari koje u priručnicima ne pišu. Tada sam shvatila da bi bilo dobro i stranim turistima ponuditi jedinstveno iskustvo u Hrvatskoj i da osim standardne ponude Sunca i mora dobiju pravi uvid toga kako Hrvati žive i kakva je njihova svakodnevica", ispričala nam je Ivana.

"Na stranicu se besplatno mogu registrirati sve punoljetne osobe i nuditi svoje usluge, a nuditelji usluge, tzv. "travel buddyji", podijeljeni u tri skupine: licencirani turistički vodiči, lokalni stanovnici i turističke agencije. Svaka se od tih skupina razlikuje pa tako, primjerice, licencirani turistički vodiči mogu pružati razglede unutar turističkih lokaliteta, dok lokalni stanovnici prema zakonu to ne smiju", objasnila je mlada poduzetnica.

Town Sight je mjesto stvaranja ponude i potražnje, a temelji se na posredovanju između "travel buddyja" i putnika te je osmišljen kao portal na kojem osobe mogu besplatno postaviti svoj profil i opis pustolovina, odnosno tura koje nude te, naravno, odrediti svoju cijenu. Pustolovine su podijeljene na kategorije od gastro tura, sportskih, shopping do klasičnih razgledavanja gradova, tj. različitih lokaliteta.

"Ture dostupne na stranici raznovrsne su kao i sami lokalci koji ih objavljuju, a ideja i mogućnosti ima doslovno bezbroj. Može se, primjer voditi strance na buvljak, razgled grafita, obilazak po kafićima ili restoranima, trčanje u prirodi, piknik, povesti ih barkom do mirne uvale i ponuditi domaće vino, napraviti im domaći ručak ili ih učiti kako se igraju balote, stvarno svatko može osmisliti ponudu prema svojim interesima i zaraditi nešto", dodala je Ivana te pojasnila da se s vodičima, ovisno o tome jesu li vodiči pravne ili fizičke osobe, agencija potpisuje jedan od poslovnih ugovora te ih se promovira internetskom stranicu izravno krajnjem korisniku. Tek nakon uspješne rezervacije uzima se provizija.

Krajnji korisnici, odnosno putnici, sami prema svojim preferencijama biraju turistička vođenja koja oni smatraju njima zanimljivim te rezerviraju odabranu rutu na portalu i izravno komuniciraju ponuditeljem usluge. Sve je vrlo jednostavno zamišljeno, lako provedivo i slikovito na internetskoj stranici.

"Naravno da turisti ne moraju biti samo strani državljani, moguće je da, primjerice, netko iz Orebića dođe u Zagreb na jedan dan i zanimaju ga second hand trgovine, na stranici mogu naći nekoga tko će ih odvesti po tim trgovinama, bez da gube puno vremena. Isto tako, turističke agencije mogu na stranici naći licenciranog vodiča u drugom gradu i vidjeti kada je on dostupan te ga rezervirati za svoju grupu", dodala je Ivana.

Važno je naglasiti da svi svi profili korisnika, kao i usluge koje se unose na stranicu prolaze provjere kako ne bi došlo do stvaranja ilegalnih ponuda, usluge se aktiviraju tek nakon odobrenja administratora stranice. U vrijeme velike nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj projekt poput ovog svijetla je točka oblika samozapošljavanja uz koji su na dobitku svi koji projekt isprobaju.

Posjetite Town Sight stranicu čim prije, registrirajte se, upoznajte nove ljude, a možda nešto i zaradite...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti