Tražite srodnu dušu? Od danas vam u tome može pomoći i Facebook Dating

Izlasci i pronalasci srodne duše u vrijeme pandemije posebno su izazovni. Facebook Dating to želi promijeniti.

Martina Čizmić | 22.10.2020. / 07:05

Kad je prije nešto više od dvije godine Facebook lansirao svoju uslugu Datinga, odnosno mreže unutar mreže namijenjene pronalasku ljubavnih partnera, mnogi su ostali razočarani jer ta usluga nije bila dostupna u Europi. Razloga za to je više - dijelom jer je Europa specifično tržište s mnogo zemalja i mnogo različitih jezika, a dijelom i zbog simpatične stvarčice zvane GDPR. 

No to je sad prošlost i Facebook Dating napokon je dostupan na području Europe. Kako su priopćili iz Facebooka, Dating je osmišljen kako bi pomogao ljudima u potrazi za smislenim, dubljim vezama koje se temelje na zajedničkim interesima, događajima ili grupama. U 20 država u kojima je Facebook Dating dosad bio dostupan do danas je ostvareno više od 1,5 milijardi spojeva na temelju podudarnosti korisnika.

Ilustracija Facebook Dating (Foto: Getty Images) Željeli ste pronaći partnera za Valentinovo putem Facebook Datinga? Ne i u Europi

Facebook Dating (Poznanstva na Facebooku) zapravo je mreža unutar mreže, poseban dio Facebooka koji je na neki način povezan s osnovnim profilom, ali istovremeno i u potpunosti odvojen. Da bi netko postao dio Facebook Datinga mora, prije svega, imati Facebook profil i biti stariji od 18 godina te aktivno odabrati priključivanje Facebook Datingu.

Oni koji se na to odluče još uvijek mogu odvojeno objavljivati fotografije na svom profilu, a samo one koje žele, mogu podijeliti i na profilu Facebook Dating. Uz ime i dob (ne i prezime), mogu odabrati interese koje žele podijeliti s drugima te će im Facebookov algoritam na temelju zajedničkih značajki predlagati osobe koje bi im mogle odgovarati. 

Stories (Priče): Priče omogućavaju korisnicima da podijele trenutke iz svakodnevnog života kako bi se povezali s nekim tko ima slične interese. Kad podijele Priče s Facebooka ili Instagrama na svom profilu na Poznanstvima, korisnici mogu ljudima i pokazati, a ne samo ispričati, tko su te tako bolje upoznati nekoga prije ili nakon što se ispostavi da si odgovaraju.

Events i Groups (Događaji i Grupe): Korisnik može lakše pronaći nekoga sa sličnim interesima na Poznanstvima ako pristane na dodavanje svojih događaja i grupa s Facebooka. Tako će, primjerice, korisnici koji vole pse moći vidjeti tko je još iz grupa ljubitelja pasa čiji su članovi ujedno i na Poznanstvima.

Ilustracija Facebook Dating (Foto: Getty Images) Facebook će vam pomoći pronaći ljubav vašeg života?

Virtual Dates (Virtualni spojevi): Nakon što se ispostavi da si dvoje korisnika odgovara, moći će uspostaviti i videopoziv dodirom na posebnu ikonu unutar chata. Korisnik će najprije poslati pozivnicu, a nakon što je drugi korisnik prihvati, započet će videopoziv koji će im omogućiti da se još bolje upoznaju. Na početku poziva korisnicima će se prikazati ime i fotografija s profila na Poznanstvima.

U Facebook Datingu zanimljiva je opcija "Tajne simpatije" (Secret Crush). Tajna simpatija omogućava korisnicima da istraže potencijalne veze s onima s kojima su već povezani na Facebooku i/ili Instagramu. Poznanstva neće korisniku tražiti podudarnosti među onima koji su mu već prijatelji na Facebooku, no ako korisnik odluči koristiti značajku Tajne simpatije, moći će odabrati do devet prijatelja na Facebooku ili pratitelja na Instagramu za koje je zainteresiran. Ako ga Tajna simpatija također doda na svoju listu Tajnih simpatija, doći će do podudarnosti (Match). Ako korisnikova Tajna simpatija ne koristi Poznanstva, nema listu Tajnih simpatija ili nije korisnika stavila na nju, neće ni znati da je korisnik upisao njezino ime na svoju listu.

Privatnost prije svega

Ulazak u romantičnu vezu vrlo je intimno i osobno iskustvo, zato su u Facebooku, ističu, posebnu pozornost posvetili sigurnosti i privatnosti. Kroz suradnju sa stručnjacima u tom području korisnicima su osigurali jednostavan pristup savjetima koji se odnose na sigurnost te su u značajku ugradili različite zaštitne mehanizme, uključujući mogućnost blokiranja ili prijave bilo kojeg korisnika te onemogućavanje slanja fotografija, poveznica, uplata ili videosadržaja u porukama.

Osim što korisniku neće tražiti podudarnosti među onima koji su mu već prijatelji na Facebooku, Poznanstva neće niti obavještavati njegove prijatelje o tome da ih koristi. Tako se ni detalji profila, poruka ili aktivnosti poput označavanja sa „sviđa mi se“ ili podudaranja s drugim korisnicima neće prikazivati na korisnikovu zidu (News Feedu) na Facebooku. Facebooku je cilj učiniti Poznanstva mjestom na kojem će se ljudi osjećati ugodno dok traže nekoga za spoj ili početak dugotrajnije veze. 

Facebook Dating od danas je prisutan u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Latviji, Lihtenštajnu, Litvi, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Hrvati prihvatiti ovakav način pronalaženja potencijalnih partnera, pogotovo u vrijeme pandemije kad su izlasci postali posebno izazovni. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti