Treća doza nakon šest mjeseci? Pfizer će zatražiti odobrenje dodatne doze zbog rizika od reinfekcije i širenja delta-varijante

Podaci iz Izraela i Velike Britanije pokazuju da i s padom broja antitijela, cjepivo i dalje ostaje učinkovito 95 posto protiv težih oblika bolesti, tvrdi Pfizer.

Hina | 09.07.2021. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pfizer Inc zatražit će američke regulatore sljedeći mjesec da odobre i treću dozu njegova cjepiva protiv COVID-19 zbog velikog rizika od reinfekcije u roku od šest mjeseci te zbog širenja delte, visokozarazne varijante koronavirusa.

Međutim, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u zajedničkom priopćenju da Amerikanci koji su potpuno cijepljeni ne trebaju, za sada, docjepljivanje trećom dozom.

I neki znanstvenici propituju potrebu za docjepljivanjem.

Voditelj znanstvenog odjela Pfizera Mikael Dolsten rekao je da je razlog nedavnog pada učinkovitosti cjepiva u Izraelu taj što je većina ljudi cijepljena u siječnju ili veljači.

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je da je učinkovitost u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja pala na 64 posto u lipnju.

Pfizerovo je cjepivo visoko učinkovito protiv delta-varijante, ustvrdio je Dolsten u intervjuu. No nakon šest mjeseci postoji rizik od reinfekcije jer opadaju antitijela, kao što je i predviđeno.

Pfizer nije u četvrtak predstavio cjelovite podatke o reinfekciji u Izraelu, ali je kazao da će ih uskoro objaviti.

Šest mjeseci poslije, s obzirom na to da je varijanta delta dosad najzaraznija od svih varijanti koronavirusa, ona može izazvati zarazu i blago oboljenje, rekao je Dolsten.

FDA i CDC u zajedničkom priopćenju ipak napominju: Spremni smo odobriti dodatnu dozu ako znanost demonstrira da je to potrebno.

Pfizerovi podaci u Sjedinjenim Državama pokazuju da učinkovitost cjepiva šest mjeseci nakon primitka pada na 80-ak posto.

I uz pad antitijela cjepivo je učinkovito protiv težih oblika bolesti

Podaci iz Izraela i Velike Britanije pokazuju da i s padom broja antitijela cjepivo i dalje ostaje učinkovito 95 posto protiv težih oblika bolesti, tvrdi Pfizer.

Cjepivo razvijeno u suradnji s njemačkim partnerom BioNTech SE bilo je 95 posto djelotvorno u sprečavanju simptomatskog COVID-19 u kliničkim ispitivanjima provedenima prošle godine.

Rani podaci iz studija koje je proveo Pfizer pokazuju da treća doza proizvodi razine antitijela pet do deset puta veće nego nakon druge doze, kaže Dolsten.

Time sugeriraju da će treća doza dati obećavajuću zaštitu, rekao je.

Ustvrdio je i da se više europskih zemalja već obratilo Pfizeru kako bi razgovarale o povećanju doza.

Dodao je da je docjepljivanje izuzetno važno za starije osobe.

Dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine i ravnatelj Instituta Scripps Research Translational u La Jolli u Kaliforniji, traži dodatne studije.

Ako se odlučuje na temelju pada broja antitijela, time se zanemaruju drugi važni segmenti imunosnog odgovora, kao što su memorijske B stanice, koje mogu proizvoditi antitijela na zahtjev kada im prijeti virus, ističe Topol.

Pfizer je i ranije upozorio da će ljudima trebati dodatna doza, iako neki znanstvenici propituju je li ona uopće potrebna i kada.

Pfizer planira provesti ispitivanje o učinkovitosti na uzorku od 10.000 ispitanika uz kontrolnu placebo-skupinu najesen, kaže Dolsten, a to znači da studija neće biti završena prije nego što tvrtka zatraži odobrenje FDA-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti