"Twitter umire": Teško je privući nove korisnike proizvodom koji nije dobar

Twitter nije zabilježio porast broja korisnika u prošlom kvartalu, a analitičari kažu kako to nije recept za dionicu koju bi investitori htjeli kupiti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.07.2017. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Twitter objavio financijske rezultate i podatke o broju korisnika za drugi kvartal, pala je cijena dionice, a neki tehnološki mediji objavili su pesimistične prognoze za budućnost te društvene mreže. Najdalje su otišli na stranici The Outline (čiji je izvršni direktor Joshua Topolsky, ljubiteljima tehnologije godinama dobro poznat urednik s Engadgeta i The Vergea) na kojoj su objavili da Twitter umire jer je teško privući nove korisnike proizvodom koji nije dobar.

Zanimljivo, prihodi kompanije bili su veći od očekivanja analitičara – 574 milijuna dolara u odnosu na očekivanih 536 milijuna, no najveći je problem broj mjesečno aktivnih korisnika koji je isti kao i u prošlom tromjesečju (328 milijuna), pri čemu treba napomenuti da je broj mjesečnih korisnika u SAD-u smanjen za dva milijuna. Prihodi od oglašavanja smanjeni su za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je od oglasa Twitter zaradio 489 milijuna dolara.

Dok Twitter nije zabilježio nikakav rast korisnika, u istom razdoblju Facebook je zabilježio porast od čak 70 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. To nije recept za dionicu koji biste željeli kupiti, komentirao je trenutnu situaciju u Twitteru analitičar Aegis Capitala Victor Anthony za CNBC.

Upravo je broj korisnika najveći problem i briga za investitore ove kompanije – u Twitteru kažu kako su svjesni da pred njima stoji još puno posla kako bi povećali prihode i broj korisnika te su poduzeli neke mjere za ispunjavanje tih ciljeva poput Twitter Litea, internetske verzije ove mreže koja zauzima manje od 1MB prostora na telefonu i namijenjena je zemljama u razvoju. Ipak, problemi u ovoj kompaniji traju predugo, a cijena dionice sada je manja od 17 dolara, što je i dalje ispod IPO cijene od 26 dolara.

Izvor: The Outline
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti