U Moskvi će se ulaz u podzemnu željeznicu moći plaćati - pogledom

Putnicima moskovskog metroa dostupna je aplikacija FacePay koja je bazirana na tehnologiji prepoznavanja lica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2021. / 15:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Moskvi je lansiran novi sustav naplate korištenja podzemne željeznice koji je baziran na - prepoznavanju lica. Prema riječima Maxima Liksutova, prvog čovjeka odjela za prijevoz glavnog grada Rusije, Moskva je prvi grad na svijetu u kojem se koristi takav sustav naplate na tako velikom nivou.

Slika nije dostupna Kinezi uvode "ponoćnu patrolu", tehnologiju koja će skenirati lica maloljetnicima koji igraju videoigre

Oni koji žele koristiti ovakav, za mnoge i kontroverzan sustav naplate nazvan Face Pay, morat će prvo putem aplikacije moskovskog metroa poslati svoju sliku te je povezati sa svojom iskaznicom za prijevoz i bankovnom karticom. Nakon toga, prilikom ulaska na stanice podzemne željeznice više neće morati koristiti bankovne kartice, pokaz ili kartu, već će samo pogledati na kameru instaliranu iznad ulaza i nasmiješiti se. Kamere, odnosno sustav trebali bi prepoznati lice i povezati ga s osobnim podacima i bankovnom karticom s koje će se naplatiti novac za kartu.

Kada je u pitanju korištenje biometrije, a pogotovo prepoznavanja lica, postavljaju se brojna pitanja o privatnosti korisnika i njihovih osobnih podataka, na što upozoravaju ruske organizacije za digitalnu privatnost korisnika. No te kritike iz odjela za transport odbacuju te kažu da će svi podaci biti sigurni i zaštićeni pa nema razloga za strah.

Slika nije dostupna Na bankomatima novac će se moći podizati samo - pogledom

Sustav Face Pay naplaćivanja prepoznavanjem lica koristit će se na svim stanicama moskovskog metroa, a oni koji žele koristiti drukčije načine plaćanja kakvim su plaćali do sada, moći će ih koristiti i dalje, bez potrebe za skeniranjem lica.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti