Uber prodaje odjele za autonomnu vožnju i leteće taksije

Iako Uber prodaje Uber Elevate i Advanced Technology Group, odjel za autonomnu vožnju, to ne znači da odustaju od tih tehnologija kao prijevoza budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2020. / 11:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Uber osvojio svijet jednostavnom, ali i revolucionarnom idejom povezivanja osoba koje traže i nude prijevoz, odnosno pozivanja taksija putem mobilne aplikacije, kompanija je počela razmišljati o modelima prijevoza budućnosti. Pored električnih bicikala i romobila koji su već sada popularni, budućnosti taksi-prijevoza donosi autonomne automobile te leteće taksije.

Američka kompanija uložila je veliki novac u razvoj tih tehnologija te su već startali s testiranjem autonomnih vozila, no nažalost jedno je takvo vozilo usmrtilo pješakinju u Arizoni. Nakon toga privremeno su prekinuli s testiranjem automobila kojima upravljaju računala.

Autonomni Volvo Autonomni automobil ubio je pješakinju, a sada je podignuta optužnica za ubojstvo: Tko je pravi krivac?

Novi veliki problemi za Uber, kao i za cijeli svijet, počeli su u prvom kvartalu ove godine s početkom pandemije i zaključavanjem. Ljudi su počeli raditi od kuće, zatvoreni su trgovački centri i većina trgovina, a i ljude se pozivalo da ostanu u svoja četiri zida tako da je promet taksijima gotovo stao. Jasno, to je bio veliki financijski udar na Uber koji je gubitke pokušao djelomično kompenzirati putem odjela svoje kompanije za dostavu Uber Eats.

Nakon turbulentne godine i s nadom da će bliži kraj pandemije, Uber je odlučio prebaciti fokus na profitabilnost, umjesto na dugoročne projekte pa su ovaj tjedan dogovorili prodaju odjela za leteće taksije Uber Elevate, kao i odjela za razvoj autonomnih vozila Advanced Technologies Group (ATG).

Prvi čovjek tvrtke Dara Khosrowshahi kaže kako prodaja ne znači da u potpunosti odustaju od tih projekata. Uber Elevate prodan je startupu Joby Aviation koji razvija električnu letjelicu za vertikalno polijetanje i slijetanje koja će se koristiti za taksi-prijevoz. Dogovor o akviziciji uključuje i dodatnu investiciju Ubera u startup, a jednom kada njihovi taksiji polete, moći će se naručiti iz Uberove aplikacije.

ATG je prodan kompaniji koja razvija autonomnu tehnologiju Aurora te bi prodaja trebala biti dovršena tijekom prvog kvartala sljedeće godine. Vrijednost ATG-a u ovoj je transakciji procijenjena na oko 4 milijarde dolara, a Khosrowshahi će se pridružiti upravnom odboru Aurore. Uber će i dalje imati skoro četvrtinu udjela u ATG-u te su najavili investiciju od 400 milijuna dolara u kompaniju.

Slika nije dostupna Krajem desetljeća leteći taksiji letjet će iznad glava stanovnika Los Angelesa i New Yorka

Khosrowshahi i dalje vjeruje kako bi u automobilima, a naročito taksijima u budućnosti računala mogla zamijeniti ljude te da ćemo za koju godinu u taksijima i letjeti. Ipak, trenutačno je takva situacija da se moraju orijentirati na kratkoročno razdoblje, odnosno pokušati što prije i bezbolnije zacijeliti ožiljke pandemije i orijentirati se na profitabilnost.

Izvor: CNBC


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti