Ugledna britanska sveučilišta i znanstvenici pod velikom istragom zbog sumnje u dijeljenje najnovije vojne tehnologije s Kinezima

Britanske tajne službe strahuju da su neki znanstvenici s Kinom podijelili najnoviju britansku tehnologiju, koju bi diktatorska komunistička vlada mogla iskoristiti za represiju nad manjinama i disidentima.

Branimir Vorša | 08.02.2021. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više od 10 britanskih sveučilišta nalazi se pod istragom zbog svojih komercijalnih odnosa s kineskom vladom, a zbog sumnje da možda krše zakone dizajnirane za zaštitu britanske nacionalne sigurnosti i ljudskih prava.

Britanskim sveučilištima prijete obavijesti o ovrhama britanske carine zbog navodnih kršenja izvoznih mehanizama u njihovom odnosu s kineskim tvrtkama i sveučilištima, a protiv njih je pokrenuta i istraga tajnih službi koju predvodi MI6 u suradnji s britanskim ministarstvom vanjskih poslova.

Tajne službe strahuju da su neki znanstvenici s Kinom podijelili najnoviju britansku tehnologiju, koju bi diktatorska komunistička vlada mogla iskoristiti za represiju nad manjinama i disidentima, piše The Times.

Izvoz vojnih dobara te svi uključeni u transfer vojne tehnologije preciziran u uredbi o kontroli izvoza iz 2008., a to uključuje sveučilišta i znanstvenike, koji trebaju licencu za izvoz ili transfer istih izvan Velike Britanije, poručio je glasnogovornik britanske vlade. Njihova je odgovornost da se pridržavaju tih pravila, dodao je.

Istraga britanske vlade pokrenuta je nakon izvješća Henry Jackson Societyja u listopadu 2020. godine, u kojem je britanska vlada kritizirana zbog nekažnjavanja pripadnika akademske zajednice oko kršenja kontrole izvoza.

Neovisno izvješće

Neovisno o tom izvješću, u ponedjeljak se očekuje i izvješće britanskog think tanka Civitas u kojem se otkriva zapanjujuća razina suradnje između britanskih sveučilišta i kineskih akademskih centara, mnoga od kojih imaju duboke istraživačke veze s kineskom narodnooslobodilačkom vojskom. Civitas u toj studiji optužuje 14 od 24 najuglednijih britanskih sveučilišta za povezanost s kineskim konglomeratima za proizvodnju naoružanja te vojno povezanim istraživačkim centrima koji rade na nuklearnom naoružanju i razvijaju futurističku tehnologiju.

U tom se izvješću tvrdi da otkrića britanskih sveučilišta riskiraju doprinos kineskim nastojanjima u ostvarenju vojne nadmoći, na način da pomažu u razvoju hipersoničnog naoružanja, sustava za ometanje radara, robotike svemirskih i stealth letjelica.

Civitas u studiji otkriva da China Electronics Technology Corporation, koja priznaje da iskorištava civilne elektroničke sustave u ime kineskih oružanih snaga, podupire rad četiri kineska sveučilišta povezana s kineskom vojskom, a koja su povezana sa sedam britanskih sveučilišta.

Na spomentu kinesku kompaniju se gleda kao na jednog od glavnih arhitekata države sa zlokobnim sustavom nadzora službenog Pekinga.

Optužbe

Civitasovo izvješće proučava odnose 20 britanskih sveučilišta s 29 vojno povezanih sveučilišta i devet vojno povezanih tvrtki u Kini, među kojima se nalaze i neki od najvećih opskrbljivača oružja te zemlje.

Civitas isto tako naglašava da su sva britanska sveučilišta imala dobroćudne namjere, no ipak upiru prstom u neke od najpoznatijih akademskih institucija.

Iz nekih od tih sveučilišta stižu odgovori u kojima inzistiraju da je njihov rad usmjeren isključivo široj dobrobiti društva te da su rezultati mnogih istraživanja javno objavljeni u znanstvenoj literaturi. Dodaju da se provode krajnji napori kako bi se pridržavalo svih pravila dizajniranih za zaštitu nacionalne sigurnosti i intelektualnog vlasništva.

Civitas optužuje Sveučilište Manchester da je najvećem kineskom konglomeratu za nuklearne rakete omogućio istraživački centar kojeg plaćaju britanski porezni obveznici. Podružnica te kompanije, koja se nalazi pod američkim sankcijama isto tako financira i odjel na Sveučilištu Strathclyde, koji ima vodeću ulogu u britanskim svemirskim istraživanjima.

Civitas dodaje kako Sveučilište Manchester surađuje s kineskim ulagačima oko primjene grafena, revolucionarnog materijala za kojeg se smatra da ima i veliki potencijal za primjenu i u vojnoj industriji, obzirom na njegovu snagu i fleksibilnost. Oba sveučilišta inzistiraju na tome da blisko surađuju s britanskim vlastima kako bi osigurali da se poštuju sva pravila i protokoli za izvoz.

Za Sveučilište Queen Mary u Londonu, Civitas tvrdi da su uspostavili surađivačko partnerstvo s kineskim Northwestern Polytechnical University (NPU), koje sebe opisuje kao "predano poboljšanju i služenju industriji znanosti i tehnologije za nacionalnu obranu". NPU ima najmanje 13 vojnih laboratorija posvećenih područjima poput mlaznog pogona, svemirskih tehnologija i sustava za navođenje torpeda.

Mi smo ponosni na naše transnacionalno partnerstvo za edukaciju i istraživanje s NPU-om, poručuje glasnogovornik Sveučilišta Queen Mary te dodaje da su s tim u vezi poštivane sve rigorozne procedure i etika.

Civitas isto tako optužuje Sveučilište Southampton za povezanost sa Sveučilištem za inženjerstvo Harbin, koje je dobilo pohvale za pomaganje kineskim institucijama u stvaranju položaja svjetske klase u pomorskoj arhitekturi. To sveučilište igra ključnu ulogu u kineskim ambicijama za izgradnjom najveće i najbolje opremljene svjetske mornarice.

Poziv britanskim vlastima

Civitas na kraju studije poziva nastvaranje registra kineskih tvrtki i institucija s vojnim vezama kojima bi trebalo zabraniti ulaganja u britanska istraživanja, reviziju politike sponzorstva britanskih sveučilišta te osnivanje nove agencije za nadzor akademskih odnosa.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti