Ujedinjeni Arapski Emirati žele sagraditi grad na Marsu

Elon Musk je dobio vrlo ozbiljnu konkurenciju kada je u pitanju kolonizacija "Crvenog planeta".

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.02.2017. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kada se prvi puta u javnosti pojavila svojevrsna pasija Elona Muska, koji je poručio kako želi "vidjeti ljude na Marsu", mnogi su smatrali da je zreo za - određene ustanove. Međutim, danas više nitko ne misli kako je kolonizacija Marsa nemoguća misija, iako nitko sa sigurnošću ne može tvrditi niti da će ljudi jednom zaista moći živjeti na Marsu. Ali, Musk više nije "usamljeni jahač", niti ga tretiraju konačnim luđakom koji priča besmislice, dapače, sve je više onih koji doista vjeruju kako će Mars u perspektivi biti "rezervni dom" za ljude. U kojem će se to razdoblju dogoditi za sada nema predviđanja, ali zato postoje planovi, baš kao što postoji i ozbiljna konkurencija Musku. 

Ujedinjeni Arapski Emirati žele u idućih 100 godina sagraditi grad na - Marsu! Javne objave šeika Mohammeda Rashida Al Maktouma, inače premijera UAE ne ostavljaju nikakve dvojbe niti nedoumice, uostalom rečenica "Projekt, nazvan Mars 2117 integrira viziju kreiranja mini grada i zajednice na Marsu". A upravo je navedeni šeik autor te rečenice, uz dodatno objašnjenje kako je to "misija za nove generacije, vođene strašću za znanošću i naprednim znanjima". Očigledno je "bitka za Mars" počela, jer Elon Musk vjeruje kako će do 2024. poslati prve ljude na Mars, a da bi do 2060. mogla početi gradnja naselja. Sada su i Ujedinjeni Arapski Emirati otkrili svoje planove, iako vjerojatno u ovoj priči neće biti sami, jer su naglasili kako će se raditi o internacionalnom projektu.

Najavljeno je kako će se u projekt Mars 2117 uključiti znanstvenici, brojna sveučilišta, kao i brojni drugi stručnjaci, koji bi između ostaloga trebali razraditi brže modele transporta, namirnice i hranu koja bi mogla uspijevati u za sada više nego okrutnim uvjetima Marsa... 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti