Ukrajinci hvale Muskov satelitski internet: Starlink je iznimno učinkovit, a svaki drugi dan stižu novi terminali

Prema neprovjerenim informacijama, ukrajinski dronovi prilikom napada na ruske snage, pogotovo u ruralnim dijelovima koriste upravo usluge Starlinka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2022. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, u toj je zemlji otežan pristup internetu pa je zamjenik premijera Mihailo Fedorov putem Twittera kontaktirao Elona Muska i zamolio ga da im pošalje terminale za pristup SpaceX-ovom satelitskom internetu. Nije prošlo dugo vremena i prvi terminali već su bili na putu za Ukrajinu, a usluga satelitskog interneta bila je aktivna u toj zemlji.

Slika nije dostupna Starlink terminali stigli u Ukrajinu: Elon Musk ispunio obećanje i poručio potpredsjedniku ukrajinske vlade - "Nema na čemu"

Do sada su u Ukrajinu poslane tisuće antena, a kako je prošli tjedan u intervjuu rekao Fedorov, svaki drugi dan stižu nove pošiljke Starlinkovih terminala. Zamjenik premijera zato je još jednom zahvalio Elonu Musku te je rekao kako se Starlink pokazao “iznimno učinkovitim”, a da je kvaliteta usluge odlična. Zahvaljujući Starlinku, građani i državne institucije imaju pristup internetu na mjestima na kojima je bilo problema s pristupom mreži ili su bila offline.

No pružanje usluge satelitskog interneta Ukrajini nije prošlo nezamijećeno u Rusiji te je prvi čovjek njihove svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin rekao kako se sada civilna tehnologija koristi u zoni sukoba kako bi se ugrozili ruski interesi u Ukrajini.

Pri tome je vjerojatno mislio na korištenje Starlinka u napadima dronovima na ruske snage. Kako naglašavaju na Foxu (uz napomenu da tu informaciju nisu “neovisno provjerili”), ukrajinski dronovi pri noćnim napadima na ruske tenkove i druge jedinice, pogotovo u ruralnim dijelovima zemlje, koriste Starlinkov internet za povezivanje s ukrajinskim obavještajcima.

Sateliti Starlink Elon Musk na meti zbog Starlinka, žele zabranu ruske propagande: ''Osim ako ne budemo na nišanu...''

Kakva je usluga satelitskog interneta SpaceX-a uskoro bi trebali saznati i hrvatski korisnici, no ta usluga, nije teško pretpostaviti, neće biti jeftina. Nakon početnog troška koji uključuje više od 4 tisuće kuna za terminal i 650 kuna za poštarinu, potrebno je mjesečno plaćati 800 kuna za korištenje usluge.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti