ZA NJEGA TVRDE 'Ovo je najsigurniji mobitel na svijetu'

UMi možda nije toliko poznao ima na tržištu mobilnih telefona, no za sebe tvrde kako imaju najsigurniji mobitel na svijetu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.01.2016. / 11:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnost i privatnost podataka, danas je jedna od najvažnijih tema društva. Internet je omogućio mnoge stvari pa samim time i izloženost podataka stranim osobama, a pametni telefoni samo su nove mete hakera kojima smo izloženi svaki dan.

I dok neki proizvođači mobilnih uređaja rade na novim mogućnostima, ljepšem dizajnu, nižim cijenama, ili boljoj distribuciji, neki posvećuju puno pažnje da njihov uređaj bude, koliko god je to moguće, siguran.

Iako znamo da je danas uz pomoć raznih softvera moguće otključati telefon, postoje razne metode zaključavanja koje je teško probiti, pogotovo ako ih je nekoliko.

UMi Iron Pro je jedan od novih igrača na tržištu pametnih telefona koji slovi kao “najsigurniji pametni telefon na svijetu”, a da li je tome tako, pokazat će vrijeme i sami korisnici. Naime, u redakciju nam je nedavno stigao ovaj uređaj koji odmah na prvu otkriva kako se radi o izuzetno dobrom telefonu, iako to njegova cijena ne pokazuje — o tome nešto kasnije.

Iako toga nismo svjesni, tek kad sam počeo testirati uređaje vidim koliko brzo ova tehnologija napreduje i koliko još prostora za napredak ima.

Ajmo se prebaciti na sam proizvod. UMi Iron Pro je uređaj koji dolazi s 5.5 inčnim zaslonom s FullHD rezolucijom 1920 x 1080. Ekran je okružen premium metalnim kućištem koji je rezultat 48 slojeva poliranja, i koji izuzetno fino leži u ruci. Osjećate kako se radi o kvalitetnim uređaju čim ga primite u ruku.

Kao i svaki moderan telefon, tako i Iron Pro dolazi s novim USB-C konektorom koji služi, osim punjenja, za prijenos podataka. Za one zahtjevnije korisnike, Iron Pro nudi podršku za Dual SIM, 2 Nano ili 1Nano i jedna TF kartica (za proširenje memorije do 64GB). Što se samog procesora tiče, osmerojezgreno čudo na 1.3GHz  brine se da sve radi glatko i besprijekorno, i moram priznati da taj zadatak radi izuzetno dobro, i to uz pomoć 3GB RAM-a. Sam uređaj ima internu memoriju od 16GB.

Prije nego prođemo detalje, osvrnimo se još na kamere. Stražnja kamera od 13MP dolazi iz Sony-ja s dvostrukom bljeskalicom, dok je prednja od 8MP. Stražnja kamera jest dobra, no ako usporedite sliku s premium telefonima, vide se malo razlike. Slike su možda malo bljedolike, beživotne, no iskreno, uz pomoć svih modernih aplikacija, taj problem možete riješiti za gotovo dvije sekunde. Ionako svaka popularnija aplikacija koju danas koristite, Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter nudi filtere, ako da možete podići boju doslovno s dva klika — iskreno, oko ovog se ne bi niti malo zamarao kada bi razmišljao o kupnji ovog uređaja. Prednja kamera je ok, ništa spektakularno, no opet sasvim dovoljno za vaše selfije. Ionako vam najviše toga ovisi o samoj svjetlosti, odnosno mjestu na kojem se slikate.

Ispod kamere, na stražnjoj strani, nalazi se čitač otisaka prstiju koji radi besprijekorno. Možda je mali minus da vam treba možda 40-ak sekundi da pohranite otisak prsta u telefon, no jednom kada to napravite, čitač radi odlično u svim smjerovima i u vrlo kratkom roku otključava telefon. UMi naziva ovu tehnologiju Live Me!

Baterija od 3300mAh dovoljna je za jedan dan korištenja, što je za očekivati od uređaja s ovakvim karakteristikama. Također UMi koristi svoju “Live More” tehnologiju za očuvanje baterije pa tako kada padnete na 10% baterije, možete odabrati želite li Ultra, Smart ili Normal opciju koja vam pomaže o produljenju vijeka baterije.

Sada ono glavno. Ovo je najsigurniji mobitel na svijetu, kažu iz kompanije. Razlog zašto je tome tako jest da je uređaj posvetio puno pažnju upravo na ovaj segment, pa tako osim prije navedenog čitača otisaka prstiju, Iron Pro nudi još dvije opcije. Prva je otključavanje uređaja pomoću glasa, što znači da možete pohraniti neku frazu, primjerice “otključaj se” i uređaj će prepoznati vaš ton glasa i ključnu rečenicu te otključati uređaj. Druga opcija je otključavanja pomoću skenera oka. Naime, ovako nešto smo navikli gledati na filmovima, no ova tehnologija je stvarna i zapravo funkcionira. Iron Pro koristiti podatke koje čita iz oka i prema tome određuje jeste li to vi ili ne. Isprobano i radi, ponekad se treba malo bolje namjestiti, no ova tehnologija doista radi! 

Podaci oka, prsta ili glasa sigurno su pohranjeni na uređaj i šifrirani tako da ga niti jedna aplikacija treće strane ne može dokučiti. Isto tako, sve aplikacije koje sadrže povjerljive podatke mogu se zaključati i otključati pomoću čitača otisaka prstiju ili oka.

Uređaj još ima nekoliko zgodnih značajka, poput mjerenja stresa koji se provodi tako da stavite prst na sensor pokraj kamere na prednjoj strani uređaja, na istom mjestu možete mjeriti i otkucaje srca.

Kao što se iz priloženog vidi, Iron Pro je izuzetno napredan uređaj koji na kraju iznenađuje cijenom od svega 180 dolara ako ga naručujete iz Kine ili 200 dolara ako ga naručujete s europskog skladišta. Za sve vas, koji žele nabaviti ovaj uređaj, iz coolicool-a su nam poslali i kupon s popustom pa tako iskoristite ga za dodatni popust (CICPRO).

Zaključak jest, da li je ovo najsigurniji uređaj? Teško je reći, no svakako je siguran, ima dobre karakteristike, kvalitetne je izrade i nudi puno toga za malo novaca. Ako mene pitate, trebam li uzeti ovaj mobitel? Svakako!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti