Umjetna inteligencija koja prognozira pojavu kriminala

CivicScape nije zamišljen da zamijeni policajce na terenu ili njihove istraživačke sposobnosti već da pomogne na vrijeme prepoznati potencijalna problematična područja.

Martina Čizmić | 16.07.2017. / 07:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U velikim gradovima, u kojima je stopa kriminala visoka, policija pokušava pronaći neku zajedničku točku svim tim kriminalnim djelima kako bi mogla preventivno djelovati. No, što kad bi policajci mogli dobiti točnu "prognozu kriminalnih djela" koja im govori gdje će se dogoditi koje kriminalno djelo i kad?

Baš kao u filmu Specijalni izvještaj (Minority Report), američki policajci imaju upravo tu mogućnost.

Bivši američki policajac Brett Goldstein još je 2010. godine shvatio da analiza gomila podataka o kriminalnim djelima može ukazati na buduća kriminalna djela. I to s priličnom preciznošću. Zato je prošle godine pokrenuo CivicScape, tehnološku tvrtku koja izrađuje i prodaje softver za predviđanje kriminalnih djela.

U oblikovanju "prognoze kriminalnih djela" pomažu mu gomile podataka koje proizvode same policijske postaje, ali i podaci koje može prikupiti iz drugih izvora. Danas u SAD-u gotovo svaka velika policijska postaja koristi neku vrstu programa za predviđanje pojave kriminalnih djela.

Za razliku od drugih tvrtki koje svoje algoritme za predviđanje smatraju poslovnom tajnom i čuvaju, CivicScape je svoj kod objavio na GitHubu, kako bi ga svi mogli vidjeti i komentirati.

U pozadini CivicScapea je umjetna inteligencija, odnosno sustav koji se sastoji od niza neuronskih mreža koje pregledavaju ogromne količine podataka i prepoznaju uzorke. Potom te uzorke koriste za predviđanje novih događaja na temelju novih podataka. U slučaju CivicScapea, radi se o podacima iz prošlosti koje im osiguravaju njihovi klijenti te rezultatima prošlih kaznenih djela.

Neuronske mreže omiljene su među znanstvenicima jer same pronalaze put do konačnog zaključka i rezultata, ali to im može biti i najveća mana. Ne mogu objasniti kako su do tog zaključka došli.

Zanimljivo je kako su prilikom ubacivanja podataka otkrili kako u nekim gradskim četvrtima broj kaznenih djela raste kako raste i temperatura zraka.

No, CivicScape nije zamišljen da zamijeni policajce na terenu ili njihove istraživačke sposobnosti već da pomogne na vrijeme prepoznati potencijalna problematična područja.

Uz to, za razliku od ljudi, umjetna inteligencija u CivicScapeu nije pristrana. Čak automatski eliminiraju podatke koji bi mogli navesti na pristranost.

CivicScape i drugi programi koji analiziraju gomile podataka - od statističkih podataka, policijskih informacija, podataka s društvenih mreža, ali i vremenske prognoze.

Hoćemo li slične programe vidjeti i u Hrvatskoj, teško je reći, ali ako je suditi po američkom primjeru, u budućnosti bi odluke o tome gdje će policajci biti raspoređeni i koje su gradske četvrti sigurnije za život, mogli donositi "rame uz rame" policajci i umjetna inteligencija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti