UN će u petak objaviti hoće li tražiti oslobođenje Assangea

Assange je u WikiLeaksu prije pet godina objavio goleme količine američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Monika Nožić Monika Nožinić | 02.02.2016. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ujedinjeni narodi u petak će objaviti hoće li tražiti oslobođenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, navedeno je danas na Twitter profilu WikiLeaksa.

Assange je podnio tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donesene u rujnu 2014. godine.

Kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog optužbi da je 2010. godine počinio silovanje koje poriče, Assange je utočište našao u lipnju 2012. godine, u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Ekvador i Švedska su prošli mjesec, nakon šestomjesečnih pregovora, postigli sporazum u skladu s kojim bi Assange mogao biti podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Assange je izjavio da strahuje od britanskog izručenja Švedskoj jer bi ga Švedska mogla izručiti Sjedinjenim Državama, a ondje je optužen zbog jednog od najvećih slučajeva curenja informacija u američkoj povijesti.

On je u WikiLeaksu prije pet godina objavio goleme količine američkih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednog od najvećih odavanja informacija u povijesti SAD-a.

Izvor: rt.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti