Upozorenje bankama: Ovo će biti bolno!

U budućnosti poslove oko ulaganja novca, kredita i financijskog savjetovanja na pametniji, jeftiniji i brži način, umjesto ljudi, odrađivat će aplikacije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2016. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Financijskoj industriji i bankama prijeti 'Uber trenutak' koji će rezultirati velikim brojem otkaza u bankarskom sektoru – bez posla bi u sljedećih deset godina moglo ostati skoro 50 posto zaposlenih u bankama diljem svijeta, a njihove uloge zamijenit će aplikacije i algoritmi. 'To će biti bolno', prenijeli su na Business Insideru nedavnu najavu bivšeg izvršnog direktora Barclaysa Antony Jenkinsa koji je upozorio na velike probleme koje prijete ovoj industriji, a prema jednom nedavnom istraživanju, s njim se slaže i više od četvrtine ispitanih menadžera u velikim svjetskim bankama. Prošle je godine ugašeno oko sto tisuća poslova u bankarskom sektoru, među inim i u velikim svjetskim bankama popit HSBC-a, Morgan Stanleya, Standard Chartereda, Royal Bank of Scotland i Credit Suissea, a za ovu godinu najavljeno je smanjenje broja zaposlenih u Barclaysu i BNP Paribasu – pri čemu treba napomenuti kako u 2015. tehnologija nije bila ključan faktor tih otkaza, no u budućnosti veliki dio otpuštanja trebao biti povezan upravo s razvojem, odnosno korištenjem napredne tehnologije.

Jenkins vjeruje kako će u budućnosti poslove oko ulaganja novca, kredita i financijskog savjetovanja na pametniji, jeftiniji i brži način, umjesto ljudi, odrađivati aplikacije. Startup kompanije koje će razvijati softver namijenjen bankama poremetit će financijske servise na sličan način na koji je to Uber napravio taxi industriji, rekao je u svom nedavnom govoru Jenkins. Komentirajući ove najave, analitičar Jon Peace rekao je kako će u budućnosti banke gasiti brojne podružnice i otpuštati ljude, dok će taj novac usmjeravati prema razvoju novih tehnologija i online servisima. Tehnologija je posljednjih godina uvelike promijenila način na koji koristimo financijske i bankarske usluge pa tako račune plaćamo s računala online ili ih samo fotografiramo putem pametnih telefona i, koristeći bankarske aplikacije, platimo s dva dodira prstom po ekranu, a u budućnosti će tehnologija uvelike promijeniti cijelu bankarsku industriju – vjerojatno jedini kontakt s bankama i plaćanjima bit će nam putem računala ili smartphonea, dok će odlasci u poslovnice postati prošlost.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti