Vatreni fidget spinneri

Problem s fidget spinnerima, koji se jeftino proizvode u Kini, je što ne prolaze nikakve sigurnosne provjere

Martina Čizmić | 01.07.2017. / 11:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roditelji djece opsjednute fidget spinnerima vjerojatno su razmišljali o tome da ih stave na hrpu i zapale. I vjerojatno bi uživali promatrati kako te male naporne stvarčice gore.

No, nekoliko roditelja u SAD-u nije baš bilo oduševljeno kad su otkrili da su se fidget spinneri njihove djece zapalili.

Naime, neke verzije fidget spinnera opremljene su bluetoothom i baterijom koju treba s vremena na vrijeme napuniti. Upravo je taj moment punjenja baterije bio kritičan.

Kako javljaju američki mediji, majke u saveznim državama Michigan i Alabama prijavile su da su se fidget spinneri njihove djece zapalili prilikom punjenja. Srećom, osim rastopljenog fidget spinnera nije bilo veće štete, ali moglo je biti i pogubno da su se fidget spinneri recimo punili tijekom noći dok su ukućani spavali ili bili van kuće.

Problem s fidget spinnerima, ali i ostalim spravicama koje se jeftino proizvode u Kini je što ne prolaze nikakve sigurnosne provjere, a često je gotovo nemoguće ući u trag proizvođaču.

Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda istražuje prijave, a dok ne objave izvješće upozoravaju potrošače da ne pune proizvode s baterijama (ne samo fidget spinnere) tijekom noći dok spavaju.

"Uvijek pratite upute proizvođača i koristite punjač koji je proizvođač napravio upravo za vaš proizvod... Savjetujemo roditeljima da fidget spinnere drže podalje od male djece jer može doći do gušenja sitnim dijelovima, a veću bi djecu trebalo upozoriti da ih ne stavljaju u usta", stoji na stranicama Komisije.

Čak je i Europska unija kroz sustav obavještavanja RAPEX upozorila na fidget spinnere koji nisu napravljeni u skladu sa sigurnosnim smjernicama.

U svakom slučaju, roditelji bi trebali kontrolirati što njihova djeca rade s fidget spinnerima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti