Već desetljećima to nitko nije napravio: Kina spremna za svoju najambiciozniju svemirsku misiju dosad

Kineski znanstvenici imat će tako priliku proučavati novoprikupljene materijale s Mjeseca po prvi put nakon što su to učinili Amerikanci i Rusi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Branimir Vorša | 17.11.2020. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je spremna za lansiranje svoje najvažnije svemirske misije dosad -donošenje materijala s Mjeseca na Zemlju. Bit će to prvi put nakon više desetljeća da se materijal s Mjeseca šalje opet na Zemlju.

Raketa Chang'e 5 postavljena je na lansirnu rampu u svemirskoj bazi Wenchang, a njezino planirano polijetanje put Mjeseca zakazano je za početak idućeg tjedna. Raketa će nositi lunarni modul s bušilicom, koja će po slijetanju na površinu Mjeseca napraviti rupu duboku oko dva metra te prikupiti kamenje i druge materijale, koji će nakon toga biti poslani na Zemlju.

Kineski znanstvenici imat će tako priliku proučavati novoprikupljene materijale s Mjeseca po prvi put nakon što su to učinili Amerikanci i Rusi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ova misija jedna je od najambicioznijih dosad za Kinu, čiji svemirski program nastavlja ubrzanim koracima sustizati konkurenciju. Podsjetimo, Kina je 2003. godine postala tek treća nacija u svijetu koja poslala čovjeka u svemir nakon Rusije i SAD-a.

Kina trenutno isto tako ima i misiju na putu za Mars te rover na takozvanoj tamnoj strani Mjeseca koji po prvi puta pruža puna mjerenja izloženosti radijaciji na njegovoj površini. Riječ je o mjerenjima koja su ključna za bilo koju zemlju koja planira astronaute slati na Mjesec.

Kina je isto tako povećala svoju suradnju s drugim zemljama u svemirskim misijama, iako ih američki zakon i dlaje spriječava u suradnji s NASA-om, što u konačnici znači i to da ne mogu ući u partnerstvo s drugim zemljama na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Ta činjenica natjerala je Kinu da poradi na vlastitoj svemirskoj postaji te pokrene svoje programe koji su ih stavili u konkurenciju s Indijom i Japanom, kad je riječ o postizanju novih dostignuća u svemiru.

Posljednjih godina kineski svemirski program napredovao je oprezno i s vrlo malo zastoja, a Kina to ponajviše može zahvaliti velikom izvoru tehnoloških i inženjerskih talenata, pomoću kojih svladavaju većinu prepreka u provođenju svemirskog programa.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti