Velika tužba protiv Applea: Prijeti im kazna od čak 862 milijuna dolara

Apple je u najnovijim modelima svojih telefona i tableta koristio patente koje drži jedno američko sveučilište i za koje nisu htjeli platiti licenciranje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2015. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je dugo vremena Apple optuživao druge kompanije poput Samsunga za kršenje njihovih patenata i kopiranje telefona i tableta, sada se ova kompanija našla na udaru jednog američkog sveučilišta koje ih je optužilo za kršenje patenta kojeg su registrirali još krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o patentu za povećanju učinkovitosti procesora Wisconsin Alumni Research Foundationa (Warf) koji je dio Wisconsin-Madison sveučilišta i kojeg je Apple, bez financijske naknade, iskoristio u procesorima koji se koriste u verzijama od iPhonea 5S do najnovijih modela pametnih telefona i u nekoliko vrsta iPadova.

Iz Applea su tvrdili kako je patent koji su koristili i koji je Warf registrirao nevažeći, no sud je odbacio argumente Cookove kompanije i donio odluku kako su svjesno koristili patente bez ikakve financijske naknade. Slijedeći korak u ovom slučaju je određivanje odštete koju će Apple morati platiti zbog kršenja patenata te bi, u najgorem slučaju, ta odšteta mogla premašiti cifru od čak 862 milijuna dolara. Visina iznosa kojeg će morati platiti ovisi o više faktora, a jedan od tih faktora jest i činjenica da je Apple svjesno kršio ove patente, što će sigurno utjecati na svotu koju će morati platiti. Naime, sveučilište je više puta upozorilo ovu kompaniju na kršenje patenata i tražili su od njih plaćanje licence za njihovo korištenje, no iz Applea su to odbijali – dakle, nije riječ o korištenju tehnologije za koju nisu znali da je patentirana, već su svjesno koristili tehnologiju za koju su više puta upozoreni da moraju platiti odštetu.

Inače, Warf je prije sedam godina tužio i Intel zbog kršenja istog patenta, no od tužbe su odustali jer su se s Intelom nagodili izvan suda. Prva tužba protiv Applea podignuta je prošle godine, a proširena je nedavno nakon predstavljanja novih modela pametnih telefona i iPada Pro koji koriste A9 i A9X procesore koji, tvrde na ovom sveučilištu, također koriste njihove patente. Konačan iznos koji će Cook i ekipa morati platiti saznat ćemo u kasnijim fazama suđenja.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti