Veliki broj aplikacija za Android krši privatnost djece

Veliki broj aplikacija krši privatnost djece i prati njihovo ponašanje i lokaciju, nekad i u svrhu oglašavanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2018. / 19:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanje o aplikacijama s Google Playa namijenjenima djeci koje je proveo međunarodni institut računalnih znanosti (ICSI) pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za sigurnost i privatnost djece. Naime, veliki broj aplikacija krši privatnost djece i prati njihovo ponašanje i lokaciju, nekad i u svrhu oglašavanja, čime se direktno krši američko zakon o privatnosti djece na internetu (COPPA).

Brojne aplikacije zarađuju na slična način kao i Facebook, o čijem se poslovnom modelu toliko govorilo u posljednje vrijeme – one su besplatne, no zarađuju zahvaljujući oglašavanju i praćenju korisnika zbog što učinkovitijeg oglašavanja, no ovaj poslovni model i praćenje po američkom zakonu ne smiju se primijeniti na mlađe od 13 godina, barem ne bez pristanka roditelja.

Istraživanjem je obuhvaćeno nešto manje od šest tisuća aplikacija namijenjenih djeci koje su prosječno preuzete na telefone oko 750 tisuća puta te se pokazalo kako je jako mali broj programera i kompanija koje su razvijale te aplikacije mislio na sigurnost i privatnost najmlađih.

Od testiranih aplikacija, 28 posto njih pristupilo je osjetljivim podacima zaštićenim odobrenjima Androida, 73 posto aplikacija prebacilo je osjetljive podatke putem interneta, dok je 40 posto njih podijelilo osobne informacije "bez primjene razumnih sigurnosnih mjera".

Broj testiranih aplikacija koje imaju pristup GPS podacima iznosi 235, od čega njih 184 emitira lokaciju uređaja oglašivačima, što je očigledno kršenje ovog zakona, a posebno je zabrinjavajuće što su te aplikacije ukupno preuzete više od 170 milijuna puta.

Među tim aplikacijama nalaze se i popularne igre poput Fun Kids Racing i Motocross Kids – Winter Storm, no iz Tiny Lab Productina, kompanije koja je razvila Fun Kid Racing, tvrde kako njihove aplikacije nisu namijenjene djeci, već obiteljima jer u njima jednako uživaju i tinejdžeri i odrasli. Također, napominju kako se u igri treba upisati datum i godina rođenja te ako je osoba mlađa od 13 godina, njezini se podaci neće prikupljati.

No grupa koja je provodila istraživanje upozorava da ako je program koji su koristili u testiranju bez problema mogao koristiti aplikaciju koja prikuplja osobne podatke i prati lokaciju i koja je ipak prvenstveno namijenjena djeci, onda to bez problema može napraviti i dijete.

Ovo je još jedno upozorenje svim roditeljima koji moraju biti oprezni i pratiti što njihova djeca rade na pametnim telefonima i internetu te im objasniti sve potencijalne opasnosti i način zaštite od njih.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti